Prøv avisen

Heftig debat om Politikens undskyldning

Politikens forlig har skabt heftig debat.

Politikens forlig om Muhammed-tegningerne deler vandene. Et knæfald, lyder det fra kritikerne, mens andre betragter det som en modig handling

En modig handling eller et knæfald for udemokratiske grupperinger?

Meningerne om Politikens undskyldning og forlig om Muhammed-tegningerne har skabt en livlig debat på Kristeligt Dagblads hjemmeside.

I et videointerview fortæller Kristeligt Dagblads chefredaktør Erik Bjerager, hvorfor han finder Politikens beslutning forkert. Se interviewet her.

Helt anderledes ser konsulent Mogens Mogensen på sagen. Politiken har handlet modigt skriver han i sin blog, der kan læses her.

Men når Politiken nu finder det nødvendigt at undskylde eventuelle krænkelser af muslimer, rejser det spørgsmålet, om det landsdækkende dagblad vil behandle andre religiøse grupper på samme måde, spørger debattør Karen M. Larsen i et indlæg, der kan ses her.

Også Kristendemokraternes landsformand Bjarne Hartung Kierkegaard mener, at Politikens forlig rejser en debat om den generelle holdning til religions placering i det offentlige rum. Hvis undskyldningen fører til en større forståelse for religiøse følelser, kan den have en værdi, lyder det fra Bjarne Hartung Kierkegaard.

Den holdning møder dog ikke den store opbakning hos Jacob Mchangama, chefjurist ved den liberale tænketank CEPOS og talsmand for foreningen Fri Debat, den nyeste aktør i den danske debat om ytringsfriheden. Her kritiseres Politiken for ikke bare at give efter, men direkte legitimere et religiøst pres på ytringsfriheden, skriver Jacob Mchangama i sit indlæg, der kan læses her.

Fra Rabib Azad-Ahmad (R), 1. viceborgmester i Århus kommune, bliver dagbladet Politiken derimod rost for at sende et positivt signal. I et interview med religion.dk forklarer Rabib Azad-Ahmad blandt andet, hvordan Politikens undskyldning er med til at understrege, at der findes nuancer i Muhammed-debatten.

Migrantpræst Massoud Fouroozandeh ser derimod ikke Politikens undskyldning som en hjælp til de moderate muslimer, men som et forlig med islamister. Ytringsfriheden sættes over styr, skriver Massoud Fouroozandeh på religion.dk.