Hele Danmark fejrer dronning Margrethe

Danmarkshistoriens fjerde 40-års regentjubilæum markeres med karetkørsel, festforestilling, gallataffel og 24 timers tv-transmission over to døgn

Dagens store begivenhed bliver regentparrets karettur gennem det indre København. Billedet er fra den kongelige karets prøvetur i går. –
Dagens store begivenhed bliver regentparrets karettur gennem det indre København. Billedet er fra den kongelige karets prøvetur i går. –. Foto: Søren Staal.

Den 14. januar 1972 døde kong Frederik IX, og dagen efter udråbte statsminister Jens Otto Krag (S) kongens ældste datter, Margrethe, til ny regent. Nu er der gået præcis 40 år, og det skal fejres.

Fra morgenstunden i dag begynder markeringen med, at den kongelige familie kører med særtog til Roskilde for at lægge en krans ved monumentet for Dronningens forældre Frederik IX og dronning Ingrids grave ved Roskilde Domkirke.

Midt på dagen, klokken 12.30, er Dronningen og Prinsgemalen tilbage i det indre København og kører i karet fra Amalienborg, ad Store Kongensgade til Kongens Nytorv og videre ad Strøget til Københavns Rådhus. Undervejs har tilskuere mulighed for at få et glimt af kareten og af Gardehusarregimentet, som ledsager den. Undervejs på ruten er Søværnets Tamburkorps, Hjemmeværnets Tamburkorps, prins Jørgens Garde og Hovedstadens Trafikselskabs orkester stillet op for at bidrage til underholdningen.

På rådhuset er der forskellige former for underholdning, som transmitteres på storskærm til forsamlingen ude på Rådhuspladsen, og tilskuerne kan også være heldige at få et glimt af regentparret på rådhusets balkon omkring klokken 14.15.

Lørdagen rundes af i DR Byen, hvor der er festforestilling med musikalsk underholdning for kongefamilien, regeringen samt ledende erhvervsfolk og kulturpersonligheder. Resten af befolkningen kan kigge med på tv, hvilket der i det hele taget er rigelig lejlighed til, idet DR 1 sender royalt stof fra klokken 9.00 til 23.00 kun afbrudt af lottotal og TV-Avisen i en halv time omkring klokken 18.30. TV 2 sender fra klokken 9.35 til 16.00.

I morgen skal Dronningen om formiddagen til statsråd samt modtage en gave fra regeringen og Folketinget på Christiansborg.

Tilskueres bedste mulighed for at se Dronningen er dog ved middagstid på Amalienborg, hvor kongefamilien træder ud og vinker på balkonen.

Om eftermiddagen går turen tilbage til Christiansborg, hvor der først er festgudstjeneste i slotskirken og om aftenen gallataffel. Igen er der tale om et lukket arrangement for samfundets spidser, udenlandske gæster og kongefamilien, men med rig lejlighed til, at alle andre kan kigge med på tv. I morgen sender DR i alt kongeligt stof i omkring 11 timer, som er fordelt inden for tidsrummet fra klokken 9.00 til 23.15. TV 2 sender også en række udsendelser fra klokken 10.00, så over de to døgn kan man i alt tilbringe omkring 24 timer med at se regentjubilæum i tv.

Den massive dækning skal måske ses i lyset af, at et 40-års regentjubilæum er en yderst sjælden begivenhed i Danmarks historie. Faktisk er Margrethe II kun den fjerde i løbet af over 1000 år, som har regeret så længe.

Christian IV nåede sit 40-års jubilæum i 1628, hvis man regner fra hans fars død, og i 1636, hvis man regner fra hans kroning. Christian IX fejrede sit 40-års jubilæum i 1903.

Endelig er der et jubilæum, som efter temperament kan placeres hos Christian VII eller hans søn, Frederik VI. På grund af sin sindssygdom blev den førstnævnte reelt afløst af den sidstnævnte i 1784, selvom han levede til 1808.

Regner man Christian VII som regent i denne periode, nåede han sit 40-års jubilæum i 1806. Regner man derimod Frederik VI som regent i perioden, nåede denne sit 40-års jubilæum i 1824.