Prøv avisen

Helle Thorning-Schmidt ramt på sit ømmeste punkt

Helle Thorning-Schmidt blev modtaget af den samlede danske presse i lufthavnen i går. -

Sagen om Helle Thorning-Schmidts private skatteforhold gør særlig ondt på Socialdemokraternes formand, fordi den rammer hende i akilleshælen -- tvivlen på, om hun virkelig er en god socialdemokrat

Hvad mon plager Helle Thorning-Schmidt mest i øjeblikket: At hun er blevet politianmeldt for at give urigtige oplysninger om hendes og ægtemanden Stephen Kinnocks skatteforhold og nu risikerer en større bøde eller fængsel i op til fire måneder. Eller at sagen skaber grundlæggende tvivl om hendes troværdighed og især vilje til at udvise den solidaritet, hun kræver af andre?

Begge scenarier er på spil i en skattesag, der i går fik hende til at afbryde sin ferie, og som flere politiske kommentatorer spår kan rokke afgørende ved hendes chancer for at blive landets første kvindelige statsminister.

Men hvorfor er det overhovedet kommet dertil? Det handler især om kombinationen af emnet skat og partifarven rød, forklarer samfundsforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet. For opretholdelsen og udbygningen af velfærdsstaten er en grundidé hos Socialdemokraterne, og det primære middel er skatten. Fifler man med skatten, sætter man derfor en hel ideologi under pres.

"Det er selve den socialdemokratiske etos, altså den opfattelse, andre har af partiet, hun trækker ned ved at så tvivl om sine skatteforhold. I socialdemokratisk optik er skatten jo den helt grundlæggende, kollektive forpligtelse. Det er tanken om ydelse til alle, betalt af alle, og så er det klart, at det giver problemer, hvis formanden ikke vil betale sin del," forklarer han og tilføjer:

"Til syvende og sidst rejser det jo igen det spørgsmål, hun har kæmpet med helt fra starten: Er hun en rigtig socialdemokrat?" siger han.

Klaus Petersen er professor ved Center for Velfærdsstatsforskning ved Syddansk Universitet og ser tilsvarende problemer for Socialdemokraternes formand og kalder skattespørgsmålet for partiets akilleshæl. Dels fordi man senest gik til valg under sloganet "Velfærd eller skattelettelser", dels fordi Socialdemokraternes historiske identitet gennem hele det 20. århundrede har været tæt knyttet til opbygningen af velfærdsstaten og beskyttelsen af samme.

"Det har været et socialdemokratisk trumfkort. Men det betyder også, at hvis socialdemokrater gør noget, der kan undergrave velfærdsstaten, rammer det dem ekstra hårdt," siger Klaus Petersen.

Afgørende for det videre forløb bliver, om vælgerne oplever skattesagen som udtryk for sløseri eller kynisk spekulation. Regeringen gør sit for at påvirke udfaldet, men uanset hvad slipper Helle Thorning-Schmidt ifølge Klaus Petersen ikke uden skrammer.

"Hun har to muligheder for, hvordan hun vil tage skrammerne: Enten som én, der har rod i sine ting og måske er lidt utroværdig på det punkt. Eller hun kan tage en kompliceret og svær skattediskussion. Jeg tror, at hun vælger den første model, for så står hun i hvert fald ikke meget dårligere end den siddende statsminister, der har haft sit eget rod i regnskaberne," siger han og tilføjer, at Helle Thorning-Schmidt kan håbe, at den konservative formand, Lene Espersen, har flere spændende ferieplaner i ærmet.

Helle Thorning-Schmidt valgte at betone sjuskeri, da hun i går sidst på eftermiddagen efter afbrudt ferie i Frankrig landede i Københavns Lufthavn og holdt pressemøde.

"Det nager mig meget, hvis folk tror, at jeg har gjort noget for at snyde systemet. Det kunne jeg ikke drømme om. Jeg har begået en fejl. Og det er en stor fejl. Men jeg har ikke begået den med forsæt. Jeg har begået den på en sjusket måde, og det beklager jeg dybt," sagde Helle Thorning-Schmidt.

Samtidig understregede hun, at der ikke var nogen personlig, økonomisk gevinst ved at give myndighederne ukorrekte oplysninger.

Johannes Andersen forventer også, at sagen stilner noget af. Mest fordi hele miséren trods alt bærer præg af hverdagstrivialiteter:

"De fleste har siddet og svedt over besværlige skatteregnskaber. Så min vurdering vil være, at flertallet ser det som en smutter. Men det vil være en sag, der bliver hevet frem igen og igen, jo nærmere vi kommer næste valg, så den er langtfra slut."

henriksen@kristeligt-dagblad.dk

beck@kristeligt-dagblad.dk

Helle Thorning-Schmidt blev modtaget af den samlede danske presse i lufthavnen i går. -- Foto: Keld Navntoft.