Prøv avisen

Heltegerninger skal belønnes - hver gang

Anton Deussen (tv.) og Jacob Malte Molin fik i går overrakt takkebreve og dusører. "Så plejer jeg at sige, at pengene skal bruges på noget ufornuftigt," sagde politidirektør Henning Thiesen. Foto: Jens Nørgaard Larsen.

I går modtog to 14-årige helte håndtryk, rosende ord og en dusør af politidirektøren for Københavns Vestegns Politi. I politikredsen prioriterer man at hædre alle heltegerninger enkeltvis

Omtrent fire gange om måneden trækker politidirektør ved Københavns Vestegns Politi Henning Thiesen i helt særlige anledninger i den fine uniform med stjerner på skuldrene. Der dækkes kaffebord og stilles lagkage frem i et mødelokale. Og i går var især sodavandene på bordet eftertragtede.

For endnu engang i denne måned skulle politidirektøren trykke hånd til to helte, men denne gang de to 14-årige skoledrenge Anton Deussen og Jacob Malte Molin.

En aften for knap et år siden var de to drenge ude at køre på skateboard nær Utterslev Mose. "En rå dag med grødis i mosen", beskriver den politirapport, der senere blev optaget.

Drengene fik øje på en tydeligvis beruset ældre mand, der forsøgte at komme ind ad hoveddøren til flere af de nærliggende huse, men endte i en garage.

Drengene gik op til det hus, garagen hørte til, fik fat i beboerne og i samlet flok gik de alle mod garagen. Men den berusede mand var væk.

"Så så vi, at manden var gået ud i mosen. Han var allerede tre-fire meter ude mellem grene, grødis og slam," fortæller Jacob Malte Molin.

De forsøgte at dirigere ham ind, men han var for konfus. Drengene fik fat i en stige, så den fulde mand kunne klamre sig til den og blive trukket i land. Der blev fundet et tæppe til ham, og drengene ventede på, at politiet kom. Betjentene gav dem et skulderklap og et "godt gået", inden de unge helte kørte hjem.

"Vi var helt overgearede," siger Anton Deussen om turen hjem og beretningerne til forældrene, der knap troede dem.

Men det gjorde de så i hvert fald, da invitationerne til dusøroverrækkelsen dumpede ind ad brevsprækkerne for et par uger siden. Og i går blev ord som handlekraft, bedsteborgere og snarrådighed sagt ved først overrækkelsen af takkebreve og check og dernæst over kaffebordet, hvor der blev tid til en snak.

Politidirektør Henning Thiesen forklarer, at man i Vestegnens politikreds i modsætning til flere andre kredse, hvor mange helte indkaldes på én gang, har valgt at holde en lille seance for hver enkelt heltegerning i området.

"Når folk har gjort noget rigtig godt, skal de også have opmærksomhed og hæder for det. Taknemmeligheden skal kunne mærkes, og de skal have deres 15 minutter berømmelse hver især. Det sætter jeg gerne ressourcer af til," siger han.

dalsgaard@k.dk