Her er årets bedste digitale fortællinger fra Kristeligt Dagblad

En oprørssang, en digital udgave af "min sidste vilje" og et sandt juleeventyr er blandt de bedste digitale fortællinger fra Kristeligt Dagblad i 2018

Kan en journalistisk artikel skrives som et juleeventyr? Eller som en oprørssang eller en tegneserie?

Ja. Kristeligt Dagblad har lavet alle tre eksperimenter i det forgangne år. Og mange flere.

Avisen har siden 2013 været blandt de førende i Danmark til at producere det, som her på mediet hedder "specialhistorier". Andre steder kaldes de multimediefortællinger, longreads eller webdocs.

I 2018 har Kristeligt Dagblad produceret over 50 specialhistorier - og alle ligger samlet her. Men nedenfor er dem, vi er mest stolte af fra det forgangne år. God fornøjelse.

(Vil du følge med i de nyeste digitale fortællinger fra Kristeligt Dagblad og andre medier? Skriv dig op til det ugentlige nyhedsbrev "Digitale fortællinger" her)


1) Det sværeste er at se ham miste sig selv

Fortællingen om demente John Larsen fik guld i kategorien ”Årets digitale historie," da Danske Medier holdt prisuddeling i maj. Begrundelsen var bl.a., at specialhistorien rummer en "smagfuld, afdæmpet og ekstremt effektiv brug af digitale virkemidler.”

Det særlige ved historien er, at den starter med en test, som minder om den, demente får, når de går til lægen. Derudover fader John Larsens navn og billeder langsomt ud for at understrege, at han billedligt talt er ved at forsvinde for sig selv og familien. Læs historien her.

2) Oprørssang

For 50 år siden gik blomsterbørns børn på gaden og gjorde oprør mod det, de mente var forstokkede normer og værdier.

Men hvad skal unge i dag - blomsterbørns børnebørn - gøre oprør mod?

Det spurgte vi 10 unge kendte mennesker om. Svarene samlede vi i en oprørssang, som Kristeligt Dagblads journalister indspillede. Sangen blev både spillet i radioen og fremført live til det legendariske kollektiv Maos Lysts 50 års jubilæum. Hør sangen her.

3) Hvad skal der ske, når du dør?

Kiste eller urne. Gravsten eller askespredning. Kirke eller ej. Har du talt med dine pårørende om, hvad der skal ske, når du dør?

Kristeligt Dagblad præsenterer her en række af de valg, der skal træffes i forbindelse med et dødsfald. Svarene samles i et dokument med ”min sidste vilje”, som kan printes ud og deles med pårørende. Prøv selv her.

4) Eventyret om de fire toner i den stille julenat

Der var engang fire toner, som svævede rundt i decembermørket og ventede på, at en sangstemme og et instrument skulle fange dem ind. Hver for sig var de såmænd fine nok, men kun på en ganske ordinær måde. Når de var sammen, kunne de derimod skabe smuk musik.

Juleaftensdag for præcis 200 år siden komponerede en ukendt musiklærer det, der skulle blive verdens mest kendte julesang: Glade jul.

Tænd for lyden, og lyt og læs med på et sandt juleeventyr.

5) Frankenstein blev et monster, der ikke kunne tøjles

Hvad sker der, hvis mennesket vil lege Gud og skabe liv?

Det er grundtemaet i bogen ”Frankenstein”, der blev skrevet af en 18-årig klassisk dannet pige fra England og udkom for 200 år siden. Mary Shelley var den unge forfatters navn, og hendes liv skulle komme til at ligne fortællingen om monstret.

I tegninger, gif'er og ord fortæller vi den dobbelte historie om Mary Shelley og om Frankenstein. Læs den her.

6) Jeg tænker på alt det onde, der kunne være sket

Før flugten var han bare Ole. Men i lastrummet på en fiskekutter 1943 blev det tydeligt for den 12-årige dreng, at han var jøde.

I anledningen af 75-året for redningen af de danske jøder til Sverige fortalte vi Ole Philipsons historie i ord, billeder, video og kort. Læs den her.

7. Casper ser et monster i spejlet

Nogle mennesker er så besatte af deres udseende, at det er en reel sygdom. Når Casper ser i spejlet, ser han et helt andet ansigt end det, andre ser. Han ser et monster.

Knuste spejle understøtter visuelt Caspers indre dæmoner i fortællingen, som kan læses her.

8. Tidslinje: Bibelen fra begyndelsen til enden

Bibelen er en grundsten i vores kultur, verdens mest læste bog. Men den er også på langt over 1000 sider, fordelt på 66 forskellige bøger eller skrifter, som kan være svære at forstå.

Her får du et resumé af handlingsforløbet - som kan læses på under en time.

9. Engang var det mit hjem

Sidste i 1960'erne blev 120 familier tvangsflyttet fra deres hjem i vestjylland for at gøre plads til et nyt og større militært øvelsesområde ved Oksbøl.

I dag står de forladte huse stadig tilbage. Læs her om det liv, der engang var.

10. Her er de 10 bedste danske malerier nogensinde

Hvilke danske malerier er de bedste, der nogensinde er skabt?

Kristeligt Dagblad har bedt 10 museumsdirektører om at udvælge det bedste danske maleri fra deres samling og fortælle om baggrunden for værket.

Klik på maleriet for at gå i dybden med detaljerne.

11. Her er abort for de få – og får man én, gør man bedst i at tie

På Færøerne taler alle med respekt om det ufødte barn - men kvinder, som har fået en abort, synes, den sociale kontrol er kvælende.

Læs menneskefortællingerne og se de smukke billeder her.

12. Seksualundervisning gennem 200 år

Fra forplantningslære og streng formaning til kondomøvelser og flydende kønsroller. Seksualundervisningen i folkeskolen har udviklet sig markant de seneste 200 år.

Læs om udviklingen her.

Vil du følge med i de nyeste digitale fortællinger fra Kristeligt Dagblad og andre medier? Skriv dig op til det ugentlige nyhedsbrev "Digitale fortællinger" her