Overblik: Her er Danmarks mest mangfoldige naturområder

Forstfuldmægtig Erik Buchwald fra Naturstyrelsen har i en ph.d.-afhandling kortlagt de syv mest artsrige statsskove i Danmark. På kortet herunder er de markeret – sammen med syv andre unikke og artsrige danske naturperler

I Himmerland sydøst for Aalborg er 7600 hektar højmose og vild natur hjemsted for elge og flere andre store dyr, herunder kronhjorte og vildsvin. Også den mere almindelige danske fauna er rigt repræsenteret, blandt andet i form af rådyr.
I Himmerland sydøst for Aalborg er 7600 hektar højmose og vild natur hjemsted for elge og flere andre store dyr, herunder kronhjorte og vildsvin. Også den mere almindelige danske fauna er rigt repræsenteret, blandt andet i form af rådyr. Foto: Emil Kastrup Andersen.

Hvor finder man den interessante natur i Danmark?

Spørgsmålet kan være svært at besvare, for hvad forstår man ved natur? Har man et ønske om at tage ud for at gå i en dejlig skov eller langs en smuk strand, søger man nogle bestemte naturområder. Vil man gøre sig forhåbninger om at se et stort, spektakulært dyr – som en elg, en bison eller en vild hest – skal man måske et andet sted hen.

Hvis det er den unikke og truede naturmangfoldighed, man søger, kan en ny ph.d.afhandling vise vejen. Forstfuldmægtig Erik Buchwald, Naturstyrelsen, har ud fra 22 millioner data om naturobservationer kortlagt, præcis hvor i Danmark de syv vigtigste levesteder for truede arter befinder sig inden for de danske statsskove. Disse syv steder – tre på Sjælland, to i Jylland, et på Møn og et på Bornholm – har vi her tegnet ind på danmarkskortet.

Camilla Fløjgaard, biolog ved institut for bioscience på Aarhus Universitet, forsker i vild natur og betydningen af store, vilde dyr. Vi har bedt hende pege nogle af de vigtigste lokaliteter for disse ud. Hun foreslår elge i Lille Vildmose, bævere i Thy og i Klosterhede Plantage, ulve på Klosterheden og andre steder nær Herning samt bisoner ved Randers og på Bornholm.

Og så er der nationalparkerne. Danmark har fem officielle nationalparker, efter at Kongernes Nordsjælland med Grib-skov som centralt område er kommet til. Mols Bjerge optræder både på Erik Buchwalds top syv og på Camilla Fløjgaards liste over vild natur, og området er også nationalpark.

Den første nationalpark, Thy, er også på vild natur-hitlisten. De to sidste nationalparker er Skjoldungernes Land, som omfatter et både natur- og kulturhistorisk interessant område ved Roskilde Fjord, og så Vadehavet i det sydvestligste Danmark – og længere sydpå, som er enestående verdensarv.

Fyn er også fin, men sådan her er Kristeligt Dagblads kort over de syv mest artsrige statsskove og syv andre unikke og artsrige lokaliteter altså kommet til at se ud. De første er markeret med rødt, de sidste med blåt.

Før musen henover markeringerne på kortet og læs mere om naturområderne