Prøv avisen

Her er den røde plan for fremtidens Danmark

Socialdemokraternes og SFs formænd, Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal fremlægger mandag den 16. maj Fair Løsning 202, deres bud på en løsning af Danmarks økonomiske problemer. Foto: Keld Navntoft

MED AFSTEMNING S og SF vil finde 74,5 milliarder for at lukke hullet i statskassen og betale for mere velfærd frem til 2020

Banker, rige danskere og multinationale selskaber skal betale mere i skat, flere indvandrere skal i arbejde og så skal danskerne som bekendt arbejde 12 minutter mere.

Det er en del af Socialdemokraterne og SF's plan "Fair løsning 2020 - sammen om Danmark".

LÆS OGSÅ:S-SF vil give gratis lån til virksomheder

Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal præsenterer officielt planen på et pressemøde mandag klokken 13. Ifølge S og SF vil planen samlet skaffe 74,5 milliarder kroner i ekstra indtægter til statskassen.

- Regeringen mener, vi kan spare os til en rigere fremtid. Vi mener, vi skal investere os til en rigere fremtid, hedder det i forordet til planen fra Thorning og Søvndal.

DOKUMENTATION: Læs hele planen her

Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal er enige med regeringen i, at dansk økonomi skal styrkes med 47 milliarder kroner inden 2020. Derudover vil Socialdemokraterne og SF bruge flere penge end regeringen på mere offentlig velfærd.

Pengene skal i stort omfang findes via allerede kendte elementer - eksempelvis skal danskerne arbejde mere, det giver 15 milliarder kroner, ligesom S og SF vil øge skatter for 17,7.

Til gengæld afviser S og SF at øge boligskatterne eller forringe rentefradraget for at undgå yderligere prisfald på boligmarkedet.

Af nye elementer er blandt andet forbedret integration, som skal bidrage med 2,5 milliarder kroner. Et af tiltagene her er, at virksomheder skal kunne få kompensation, hvis de sender indvandrere på danskkurser i op til 20 procent af arbejdstiden.

S og SF vil også finde 1,5 milliarder kroner ved bedre forebyggelse, og så skal det give tre milliarder kroner at sænke den såkaldte strukturelle ledighed.

Ifølge planen er der fire trin på vejen imod økonomisk balance:

Først skal der gang i væksten, dernæst skal der kradses flere penge ind til statskassen, så skal der effektiviseres i den offentlige sektor og slutteligt skal der flere hænder til arbejdsmarkedet, og flere skal uddannes bedre.

- Vores løsning er ikke en snuptagsløsning. Tværtimod. Et regeringsskifte er et opgør med illusionen om, at Danmarks problemer kan løses med skattelettelser, nulvækst og forringelser af efterløn og folkepension, hedder det i forordet fra de to partiledere.

Og videre:

- Vi beder om mandat til at stå i spidsen for et langt, sejt træk, hvor alle må bidrage til at få Danmark ud af krisen.