Prøv avisen

Her er Kristendemokraterne tredjestørste parti

Rækker Mølle ligger omkranset af små husmandssteder og større gårde mellem Skjern og Videbæk. Foto: Bjørg Tulinius

I vestjyske Rækker Mølle fik liste K 14,4 procent af stemmerne mod 0,8 på landsplan. Det undrer folk i byen, at partiet heller ikke denne gang nåede over spærregrænsen: ”Vi siger, vi er et kristent land, men hvorfor er der så ikke plads til Kristendemokraterne,” lyder det fra en af vælgerne i byen

For fjerde gang til et folketingsvalg måtte Kristendemokraterne nøjes med håbet. Heller ikke denne gang kom partiet over spærregrænsen, men fik kun 0,8 procent af stemmerne på landsplan.

Men havde det været vælgerne i Rækker Mølle, der afgjorde valget, så var Kristendemokraterne ikke bare kommet ind, men var endda blevet landets tredjestørste parti med 14,4 procent af stemmerne. Kun lokalt overgået af Venstre med 42 procent og Dansk Folkeparti med 15,6.

Rækker Mølle ligger mellem Videbæk og Skjern og er omkranset af små husmandssteder og større gårde, og selvom der kun bor få på egnen, er her også to efterskoler, en friskole og en folkeskole.

Der er ikke mange folk på gaderne en regnvåd mandag eftermiddag, men på en af efterskolerne er det spisetid, og her tager lærer Henrik Andersen imod. Han har selv stemt på liste K.

”Vi siger, vi er et kristent land. Så er det da meget mærkeligt, at der ikke er plads til et parti som Kristendemokraterne. Jeg synes, det er skræmmende, vi som land kan stemme Alternativet ind med ni mandater, når de bare kommer med en masse utopier, mens et parti, der hviler på solide, kristne værdier, ikke kommer ind.”

Henrik Andersen er lærer på den luthersk-missionske Sædding Efterskole, der ligger lige uden for byen, og han er derudover bror til Kristian Andersen, der er viceborg-mester i Ringkøbing-Skjern Kommune og partiets lokale spidskandidat til valget.

”Jeg synes, at valgkampen kom til at handle alt for meget om, at jorden skal have det godt - og dyrene. Men hvad med menneskene? Jeg har selv fire børn, og jeg synes, det er vigtigt, at der er nogle politikere, der har fokus på familien. Og det gør en forskel, når Kristendemokraterne er med til at bestemme.”

”De har for eksempel været med til at sikre, at Ringkøbing-Skjern Kommune nu tilbyder gratis parterapi, hvis der er krise i et ægteskab - og de har også kæmpet for at lade de kommunale tilskud følge barnet, så forældrene kan vælge selv at passe børnene hjemme, hvis man foretrækker det i stedet for en institutionsplads,” siger Henrik Andersen.

Lidt længere inde mod byen bor Karen Marie Vestergård med sin mand på familiens slægtsgård. Hun har også stemt på Kristendemokraterne. Som hun plejer at gøre.

”Jeg er nok det, man vil kalde en trofast vælger. Jeg støtter op om partiets mærkesager og føler mig tryg ved at stemme på dem, for jeg synes, jeg ved, hvor jeg har dem. Og sådan oplever jeg det ikke med de andre partier. For mig handler det om, at der er overensstemmelse mellem Bibelen og så den politik, man fører. Det er blandt andet derfor, at jeg ikke går ind for vielser af homoseksuelle, og at jeg er imod abort. Det er ikke fordi, jeg fordømmer nogen, og det synes jeg tit, vi bliver beskyldt for. Men det er alene, fordi Gud siger, hvad der er godt og ikke godt for os mennesker.”

Karen Marie Vestergård glæder sig over, at der er så mange, der har stemt på Kristendemokraterne i Rækker Mølle. Hun er selv ud af en familie, hvor den kristne tro har fyldt meget, og hun ved, at både Indre Mission og Luthersk Mission står stærkt på egnen.

”Jeg føler heller ikke, at jeg har spildt min stemme, selvom partiet ikke kom ind. For partiet er der jo stadigvæk og kan arbejde for at få deres mærkesager igennem på andre måder.”

I centrum af den lille by ligger købmandsforretningen, hvor Rikke Lindeborg er bestyrer. Hun plejer faktisk også at stemme på Kristendemokraterne. Men i år gik hendes stemme til en konservativ.

”Jeg var bange for, at min stemme ville være spildt denne gang. Men jeg sikrede mig, at ham, jeg stemte på, er kristen. For det betyder noget for mig, hvad det er for et grundlag, politikernes værdier kommer fra.”

Karen Marie Vestergård glæder sig over, at Kristendemokraterne i Rækker Mølle fik så mange stemmer. Foto: Bjørg Tulinius
Henrik Andersen mener, at det gør en forskel, når Kristendemokraterne er med til at bestemme. Foto: Bjørg Tulinius
Henrik Andersen mener, at det gør en forskel, når Kristendemokraterne er med til at bestemme. Foto: Bjørg Tulinius
Karen Marie Vestergård glæder sig over, at Kristendemokraterne i Rækker Mølle fik så mange stemmer. Foto: Bjørg Tulinius