Prøv avisen

Her er Kristendemokraternes nye formand

Kristendemokraternes nye formand, Bjarne Hartung Kirkegaard. - Foto: Lars K Mikkelsen

Han er relativt ukendt og har en næsten umulig opgave med at få vendt nedgangen for Kristendemokraterne foran sig. Men Bjarne Hartung Kirkegaard er klar til den store opgave

Fra det øjeblik Bjarne Hartung Kirkegaard kl. 17.47 lørdag får at vide, at han har vundet formandsvalget i Kristendemokraterne, har han næsten ikke et ledigt øjeblik. Han styrter rundt mellem interview og interview, som kun bliver afbrudt, når han en enkelt gang imellem ryster hånd med partimedlemmer.

Den næsten ukendte, nyvalgte formand får netop brug for partimedlemmerne. Kristendemokraterne har kun samlet knap 5.000 af de 20.000 erklæringer fra vælgere, der skal give partiet adgang til at stille op ved næste folketingsvalg.

- Nu skal der turbo på vælgererklæringerne. Vi kan snakke politik fra her af, men det nytter ikke noget, siger Bjarne Hartung Kirkegaard, der nu har skiftet kommunalpolitik på Bornholm ud med landspolitik for et parti, der to gange ikke har klaret spærregrænsen ved folketingsvalget.

Brandærgerligt
Han vandt klart formandsvalget hos Kristendemokraterne med dobbelt så mange stemmer som den siddende formand Bodil Kornbek. Hun tøvede ikke et sekund med at melde sig ud af partiet, der efter hendes opfattelse er svinget mod højre, da medlemmerne vedtog et nyt principprogram. Det slår fast, at de kristne værdier stammer fra Bibelen, og at partiets mål er at fjerne adgangen til fri abort.

- Det er brandærgerligt, at Bodil Kornbek nu er ex-medlem. Jeg kunne godt bruge hende. Men det er klart, at når det går godt, får man blomster, og når det går dårligt, får man øretæver. Bodil har i dag fået øretæver, men hun kan noget med politik. Hun brænder for Kristendemokraterne, og hun er god til at bide sig fast, siger Bjarne Hartung Kirkegaard om den nu tidligere formand.

Flere af Bodil Kornbeks støtter har besluttet også at melde sig ud af partiet, blandt andet de to næstformænd Mogens Nørgård og Tove Buch.

- Der er masser af plads til Kristendemokraterne i dansk politik i dag. De radikale kom for nylig med en melding, hvor de kom SF nærmere, og de kom for alvor i rød stue, og De Konservative er for nylig rykket til højre, siger Bjarne Hartung Kirkegaard.

Politik i øjenhøjde
Ud over at samle vælgererklæringer vil den nye formand koncentrere sig om valget til kommuner og regioner næste år. Han håber, at Kristendemokraterne kan stille op i samtlige regioner og forhåbentlig de fleste kommuner, selvom han som det eneste folkevalgte kristendemokratiske kommunalbestyrelsesmedlem øst for Lillebælt godt ved, at det bliver svært.

Bjarne Hartung Kirkegaard vil først tale med den nye hovedbestyrelse, før han vil sige, hvilke værdier og hvilken politik, partiet skal profilere sig på.

- Politikken skal laves i øjenhøjde og ikke komme oppe fra mig. Men den skal rulles ud fra midten, og i forhold til miljø og klima kan vi markere os, siger han.

Kristendemokraternes nye formand, Bjarne Hartung Kirkegaard. - Foto: Lars K Mikkelsen