Mangel på tillid, håb for marts og en "historisk uansvarlig blå blok": Her er reaktionerne på aftalen om genåbning

Regeringen, SF, De Radikale og Enhedslisten har netop indgået en aftale, som fra 1. marts genåbner visse dele af Danmark - blandt andet mindre butikker og skoler i udvalgte områder. Kristeligt Dagblad har samlet et udpluk af reaktionerne på aftalen

Pelle Dragsted, Pia Olsen Dyhr og Jakob Ellemann-Jensen har alle reageret på aftalen om en genåbning af Danmark.
Pelle Dragsted, Pia Olsen Dyhr og Jakob Ellemann-Jensen har alle reageret på aftalen om en genåbning af Danmark. . Foto: Anne Bæk og Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Åbne udsalgsvarebutikker, mulighed for at forsamles op til 25 mennesker til udendørs kultur-, fritids- og idrætsarrangementer og en venden tilbage til skolen - hvis du vel og mærke bor på Bornholm eller er afgangselev i enten grundskolen, på en ungdomsuddannelse eller en voksenuddannelse og bor i Nord- eller Vestjylland.

Det er hovedpunkterne i den aftale for genåbning, som regeringen, SF, De Radikale og Enhedslisten netop har indgået, og som fra den 1. marts vil gøre hverdagen i Danmark en lille smule mere normal igen.

Men er genåbningen, som ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) er en "kalkuleret risiko" og ifølge eksperternes beregninger vil betyde, at sundhedsvæsenet vil få knap 900 indlagte i en kortere periode omkring april, for vidtgående? Eller er den tværtimod for lille, fordi den fortsatte nedlukning af landet har enorme økonomiske og menneskelige konsekvenser?

Kristeligt Dagblad har her samlet nogle af reaktionerne.

Jakob Ellemann-Jensen, formand for Venstre:

Pia Olsen Dyhr, formand for SF:

Anders Ladekarl, generalsekretær for Dansk Røde Kors:

Brian Mikkelsen, direktør for Dansk Erhverv:

Karsten Lauritzen, folketingsmedlem for Venstre:

Pelle Dragsted, tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten:

Chris Preuss, formand for Dansk Ungdoms Fællesråd:

Natasha Al-Hariri, direktør for DFUNK - Dansk Flygtningehjælp Ungdom

Mai Mercado, folketingsmedlem for De Konservative:

Jan E. Jørgensen, folketingsmedlem for Venstre: