I Danmark findes en forening, hvor man stoler mere på Nordkorea end på vestlige medier

I Danmark findes en forening, der affærdiger beretninger om hungersnød og undertrykkelse i Nordkorea som vestlige løgne. Nordkorea er ikke perfekt, men bliver uretfærdigt dæmoniseret, siger formanden

Vestlige medier har skabt et skræmmebillede af Nordkorea, mener Anders Kristensen, formand for Venskabsforeningen Danmark-Den Demokratiske Folkerepublik Korea. Her står han med et billede af Nordkoreas tidligere leder Kim Jong-il i forbindelse med dennes død i 2011.
Vestlige medier har skabt et skræmmebillede af Nordkorea, mener Anders Kristensen, formand for Venskabsforeningen Danmark-Den Demokratiske Folkerepublik Korea. Her står han med et billede af Nordkoreas tidligere leder Kim Jong-il i forbindelse med dennes død i 2011. . Foto: Lærke Posselt/ Ritzau Scanpix.

I en tid, hvor spændingerne mellem Nordkorea og resten af verden kun bliver mere intense, prøver en dansk forening ihærdigt at skabe forståelse for det land, som af flere er blevet kategoriseret som et af verdens værste diktaturer. Venskabsforeningen Danmark-Den Demokratiske Folkerepublik Korea hedder den, og dens medlemmer mener, at USA i virkeligheden er skurken, at vestlige medier lyver om Nordkorea og tegner et negativt billede som et led i en årelang dæmonisering af landet.

Hovedopgaven for foreningen er at sætte en anden, mere positiv dagsorden og ændre synet på Nordkorea. Forrest i den kamp står formand Anders Kristensen.

”I Nordkorea bor der jo helt almindelige mennesker, som lever et normalt liv. Vi mener bestemt ikke, at det er et ondt diktatur. Det er et andet system, men det er et helt forkert billede, USA prøver at stille op som led i en krigsforberedelse. Hvis man kan dæmonisere mennesker til ikke at være rigtige mennesker, så er de nemmere at angribe,” siger han.

Nordkorea beskrives typisk som et hermetisk lukket land med lederen Kim Jong-un i spidsen for et brutalt regime, ligesom historier om henrettelser, arbejdslejre og kronisk hungersnød går igen i FN’s rapporter og de vestlige medier. Kim Jong-uns onkel, den højtstående officer Jang Song-thaek, blev i 2013 henrettet for at have arbejdet imod styret.

Han var blandt andet anklaget for at have ”klappet halvhjertet” under en officiel ceremoni. Og da Kim Jong-uns bror Kim Jong-nam blev dræbt med gift i Malaysia sidste år, var mange overbeviste om, at Nordkorea stod bag.

”Men det er aldrig blevet bevist, at det var Nordkorea, så det er en gratis omgang. Den sag bliver så ført ind i remsen af de negative ting. Kim Jong-nam kan have været korrupt, han kan have været kriminel, han kan have haft folk efter sig,” siger Anders Kristensen og uddyber:

”Det er jo klart, at jeg ikke kan vide det. Jeg vælger at tro på vores nordkoreanske venner. Hvis vi har et valg mellem at tro på, når Nordkorea kommer med en forklaring, og når USA kommer med en anden forklaring, tror jeg på Nordkorea. USA har ingen gode hensigter med deres forklaringer,” siger Anders Kristensen.

Ifølge foreningen bærer vestlige medier en stor del af skylden for den negative opfattelse af landet.

Adspurgt om medierne decideret lyver, er Anders Kristensens opfattelse klar.

”Ja, det tror jeg. Det er en del af dagsordenen. Villy Søvndal sagde engang, at Nordkorea var verdens værste land. At gå rundt og sige sådan noget er et led i den dæmonisering og den umenneskeliggørelse, og det har man åbenbart en interesse i i den negative dækning,” siger han.

Især har beretningen om den unge amerikaner Otto Warmbier, der blev arresteret og idømt en langvarig fængselsstraf i landet for at have revet en propagandaplakat ned fra et hotel, skabt røre. Situationen var særlig, fordi Otto Warmbier, kort tid efter sin løsladelse og udlevering til USA, døde af en bakteriel forgiftning. Diskussionerne gik på, om han var blevet tortureret, og om hans skader var blevet pådraget ham af det nordkoreanske styre. Det mente den amerikanske præsident Donald Trump, mens en rapport fastslog, at han ikke havde åbenlyse tegn på tortur.

”Det er på alle måder en ulykkelig historie. Men jeg kan love dig for, at de nordkoreanske læger har forsøgt at gøre alt for at få ham rask igen. Han led jo af forgiftning, og det aner jeg ikke, hvordan han har fået, og de nordkoreanske læger var meget ulykkelige over hans dårlige forfatning, da man løslod ham. De ville gerne aflevere ham på en pæn måde. Det var et uheld. Det skyldtes ikke tortur eller dårlig behandling. Det kan jeg sige, fordi andre amerikanske statsborgere, der har været arresteret for fjendtlige handlinger, ikke har været udsat for tortur, og det har ham her heller ikke,” siger Anders Kristensen.

Men skepsissen var udbredt, og den skepsis symboliserer meget godt, hvad man hos den danske venskabsforening selv føler, man kæmper imod. ”Afhoppere” (nordkoreanere, der flygter fra landet) fortæller grusomme historier og skriver bøger om deres oplevelser med tortur og drab, som giver genlyd i hele verden. Ofte bliver de opfordret til at komme med ”saftige historier” for at få en gevinst, tror Anders Kristensen. Han har selv rejst meget i Nordkorea og har oplevet en anden virkelighed.

”Der var jo en meget hård tid fra midten af 1990’erne til midten af 2000’erne, hvor der virkelig var mange, der flygtede, fordi der var hungersnød og så videre. Historierne stammer tilbage fra den tid. Men selvfølgelig er der fængsler i Nordkorea for folk, der begår kriminalitet.”

Men tror du, at disse folk finder på historierne ud af det blå?

”Jeg tror, sandheden ligger et sted midt imellem. Jeg har spurgt folk i Nordkorea, og de siger, der ikke findes politiske fanger.”

Når de siger det, tror du så ikke, det skyldes en frygt for styret?

”Det kan være, men jeg synes da for øvrigt, historierne om fangelejrene er blevet tonet kraftigt ned. Der kommer ikke nye historier. Jeg tror, der er sket en ændring, efter Kim Jong-un kom til magten for fem-seks år siden,” siger Anders Kristensen, som dog også levner plads til forbedring fra nordkoreansk side.

”De kunne godt sætte sig lidt mere ind i, hvordan omverdenen ser ud, og hvad der foregår i andre lande. Mange spørger, om mit mål er, at Danmark skal blive socialistisk som Nordkorea, men det er to så forskellige lande. Men større lighed og større solidaritet, som man ser i Nordkorea, kunne man sagtens lære af,” siger Anders Kristensen.