Hijab-forbud og drab. Statsministeren bør nævne Modis krænkelser af religionsfrihed

Den indiske premierminister Narendra Modi er i Danmark tirsdag og onsdag. Mødet skal især handle om den grønne omstilling. Men det bør også handle om Indiens gentagne forsøg på at indskrænke religionsfriheden i landet, lyder kritikken

Statsminister Mette Frederiksen (S) og Indiens premierminister Narendra Modi i samtale i haven ved Marienborg under officielt besøg fra Indien, tirsdag den 3. maj 2022.
Statsminister Mette Frederiksen (S) og Indiens premierminister Narendra Modi i samtale i haven ved Marienborg under officielt besøg fra Indien, tirsdag den 3. maj 2022. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Når den indiske premierminister Narendra Modi i dag og i morgen gæster Danmark, er der først og fremmest fokus på det grønne strategiske partnerskab, som Danmark og Indien indgik i 2020.

Udover den grønne omstilling er det dog også planlagt, at statsminister Mette Frederiksen (S) skal drøfte krigen i Ukraine med premierministeren. Indien har i en årrække været ombejlet af vestlige lande – men på få måneder er glansbilledet af de vestlige demokratiers tætte ven i Asien langsomt ved at krakelere. Det sker, efter at Modi ikke ønsker at tage afstand fra og fordømme Putins invasion i Ukraine.

Hvad, der umiddelbart ikke er lagt op til under besøget, er en diskussion af Modi og hans partis, Bharatiya Janata Party, gentagne hindunationalistiske stramninger af religionsfriheden i Indien samt de åbenlyse angreb på religiøse mindretal – herunder især muslimer og kristne, men også mindre religiøse eller sekulariserede hinduister.

Flere organisationer har den seneste tid rejst kras kritik af Modis hindunationalistiske fremturen, der har været stigende, siden han kom til magten i 2014. Så sent som i dag, tirsdag, har Amnesty meldt sig til koret af kritikkere. Forud for mødet har ngo’en nemlig sendt et brev til Mette Frederiksen, hvor de opfordrer hende til at sætte foden ned og italesætte menneskerettighedskrænkelserne.

”Vi har sendt det brev, fordi vi synes, det er vigtigt, at en statsminister bruger enhver anledning til at gøre opmærksom på i sine møder med fremmede landes statsoverhoveder, når der sker markante overtrædelser af menneskerettigheder. Og det må man sige, at det sker der i Indien,” siger Vibe Klarup, generalsekretær i Amnestys danske afdeling til Ritzau.

Men hvad er det helt præcis, Modi gør, som knægter religionsfriheden i hjemlandet? Kristeligt Dagblad giver her et udpluk bestående af fem nedslag fra de seneste års opsigtsvækkende forsøg på at skærpe den hindunationalistiske orden og levemåde i Indien.

At Mette Frederiksen burde italesætte Modis krænkelser af religionsfriheden i dag og i morgen er ikke nyt. Emnet var også aktuelt og til debat, da statsministeren besøgte Indien i oktober 2021 for at tage første spadestik til det grønne strategiske samarbejde. Statsministeren nævnte imidlertid intet om Modis forsøg på at indskrænke religionsfriheden under sit visit dengang.

Kilder: Ritzau, Reuters, The New York Times, religionsfrihed.nu, Kristeligt Dagblad og The Christian Post.