Prøv avisen

Historiker: Joachim fører militær tradition videre

Prins Joachim har siden 2015 været forsvarschefens særlige sagkyndige i forhold til reserven i totalstyrkekonceptet. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Militæret har altid haft stor betydning for kongehuse, også selv om de ikke længere har kontrol over hæren.

Når prins Joachim senere i år rejser til Paris for at tage en militæruddannelse, fortsætter han en lang og stolt tradition i det danske kongehus.

For militæret har ifølge historiker Michael Bregnsbo, der er lektor ved Syddansk Universitet, traditionelt haft en plads tæt ved monarkiets hjerte.

- Oprindeligt var det jo en konges allerfornemste opgave at forsvare sit land mod ydre fjender.

- Det var dem selv, der førte hæren i kamp, så det har været en fast tradition, at mandlige medlemmer af kongehuset skulle have en officersuddannelse.

- Den tradition er ført videre, selv om kongehusene i dag ikke længere har reel militærmagt.

- Det er blandt andet også derfor, at de ofte bærer uniform ved særlige lejligheder, siger han.

Både Joachim og hans bror, kronprins Frederik, har været aktive i Forsvaret, ligesom deres mor, dronning Margrethe, også i mange år gjorde frivillig tjeneste ved Kvindeligt Flyverkorps.

Og udgangspunktet har de seneste mange år været, at de kongelige skulle behandles præcis som alle andre med samme rang.

- Så vidt jeg ved, har kronprins Frederik også måttet arbejde lige så hårdt som de andre aspiranter for at få den frømandsuddannelse, som han tog i sin tid.

- Jeg ved også, at Frederik 9. (Joachims morfar, red.) var sømand med liv og sjæl og var søofficer på samme vilkår som alle andre, siger Michael Bregnsbo.

Han har heller ikke nogen forventning om, at der bliver taget særlige hensyn til prins Joachim, når undervisningen på École Militaire begynder til september.

- Frankrig har jo ikke noget monarki, så der er jo ikke nogen grund til, at de skulle tage hensyn til en kongelig, selv om han er af fransk afstamning, siger lektoren.

Uddannelsen i Paris er den højest rangerede franske militæruddannelse, og man kommer ikke sovende til den.

Der undervises således seks af ugens syv dage, og hovedemnerne er militærstrategisk ledelse, internationale forhold, politik og krisestyring.

/ritzau/