Historisk brud med 60 års nordisk åbenhed

At skulle vise id-papirer ved grænsen til de andre nordiske lande vil ikke kun gøre det praktisk besværligt at krydse grænsen, men kan også skabe en solidaritetskløft, vurderer historiker

Muligheden for at tage over Øresund uden at blive kontrolleret har været med til at binde Danmark og Sverige sammen mentalt, og det er derfor en af det nordiske samarbejdes kronjuveler, som med de nye, midlertidige grænsekontroller er sat under pres. Her er det grænsekontrol i Kastrup lufthavn.
Muligheden for at tage over Øresund uden at blive kontrolleret har været med til at binde Danmark og Sverige sammen mentalt, og det er derfor en af det nordiske samarbejdes kronjuveler, som med de nye, midlertidige grænsekontroller er sat under pres. Her er det grænsekontrol i Kastrup lufthavn. . Foto: Linda Kastrup.

Den nordiske pasunion har ikke alene været en praktisk foranstaltning for de 15.000 daglige pendlere og alle andre danskere og svenskere, som holder af at krydse grænsen for at besøge hinandens lande.

Muligheden for at tage over Øresund uden at blive kontrolleret har været med til at binde Danmark og Sverige sammen mentalt, og det er derfor en af det nordiske samarbejdes kronjuveler, som med de nye, midlertidige grænsekontroller er sat under pres.

Sådan lyder vurderingen fra Lars Hovbakke Sørensen, ekstern lektor i historie ved Københavns Universitet, efter at den svenske kontrol i går trådte i kraft med den følge, at også Danmark i går indførte midlertidig grænsekontrol. Det er dermed første gang siden indførelsen af den nordiske pasunion i 1954, at nordiske statsborgere skal legitimere sig ved rejser mellem landene.

”Pasfriheden har altid haft stor betydning både praktisk og mentalt i forholdet mellem Danmark og Sverige. Da den blev indført i 1950'erne fik det stor praktisk betydning, at man let kunne tage til Sverige og omvendt, og at folk nemt kunne arbejde og bosætte sig i det andet land. Det har haft stor økonomisk betydning også, fordi der er flere, der har rejst meget mere over Øresund, end de ellers ville have gjort,” siger Lars Hovbakke Sørensen og tilføjer:

”Ud over det praktiske og økonomiske har der været den mentale effekt, at Danmark har betragtet Sverige som sin baghave og omvendt. Det var, som om man ikke rigtig tog til udlandet, når man bare tog til Sverige, fordi det var så nemt at tage til Sverige på en endagstur eller en tur på nogle få timer.”

Ifølge historikeren har denne lette adgang forstærket opfattelsen af svenskerne som vores broderfolk. Denne opfattelse forsvinder ikke med ét slag, men kommer under pres.

Det var heller ikke just med begejstring i stemmen, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i går på et pressemøde bekendtgjorde, at regeringen fra klokken 12 indførte midlertidig grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse. Der er tale om stikprøver i en periode på 10 dage med mulighed for forlængelse i 20 dage eller mere.

Forud for det har de nordiske lande strammet op. Norge i november, Finland i december, og Sveriges grænsekontrol trådte i kraft i søndags og mandags. De skandinaviske lande ønsker færre asylsøgere, og det vil gå ud over Danmark, fordi det vil give en ophobning af illegale flygtninge i København.

”Det er første gang siden 1950'ene, at der nu indføres grænsekontrol ved Øresund. Det vil skabe problemer for de danskere, der er i Sverige og medføre mærkbare gener i form af aflyste tog og længere rejsetider. Det er en skade for vækst og velstand i den nordiske region,” konstaterede Lars Løkke Rasmussen, som lagde vægt på, at der ikke er tale om en kopi af den svenske løsning, fordi den frie bevægelighed vejer tungest.

Hvis den nye virkelighed med id-tjek og stikprøvekontrol kommer til at vare i længere tid, kan det ifølge Lars Hovbakke Sørensen skade den nuværende følelse hos danskere og svenskere af, at vi ligner hinanden og har meget til fælles.

”På kort sigt vil vi få diskussioner på tværs af Øresund om, hvis skyld det er. De danske politikere fremhæver, at det er den fejlslagne svenske udlændingepolitik, og de svenske politikere siger, at grunden til, at de er nødt til at indføre grænsekontrol og id-kontrol, er, at danskerne bare har ladet flygtninge rejse til Sverige uden at stoppe dem. Allerede nu er forholdet mellem Danmark og Sverige lidt dårligere, end det plejer at være,” siger Lars Hovbakke Sørensen og tilføjer:

”På længere sigt kan det også have betydning, for jo mere man rejser til hinandens lande, jo mere får man også automatisk sympati med det land, som er på den anden side af grænsen. Kendskabet til de andre i det daglige giver som regel en positiv opfattelse af de andre. Det er noget, som betyder rigtig meget.”