Prøv avisen

Historisk dom for voldtægt af prostitueret

Voldtægtsdommen vækker glæde i prostitutionsmiljøet. -

For første gang får en prostitueret, der er blevet udsat for voldtægt, tilkendt den samme erstatning som andre kvinder

Der blev skrevet retshistorie i går, da Københavns Byret for første gang i Danmarkshistorien tilkendte en tidligere prostitueret fuld erstatning for voldtægt, skriver metroXpress.
 
En prostitueret har aldrig tidligere fået den samme fulde erstatninig for voldtægt på 60.000 kr. som ikke-prostituerede får. Hidtil har voldtægtsmanden nemlig fået nedsat erstatningskravet til 20.000 kr., når offeret var en kvinde, der levede af at sælge sex.

Lykkelig for at blive hørt
Voldtægtsmanden, der er kendt blandt de andre prostituerede i miljøet som en, der flere gange har krænket sexarbejderne, blev idømt et år og otte måneders fængsel for voldtægt og røveri.
 
Offeret var, ifølge hendes bistandsadvokat, Jytte Lindgård, slet ikke klar over, at hun ville få økonomisk erstatning.

- Hun var bare så lykkelig for at være blevet hørt, siger Jytte Lindgård til metroXpress.

Hun betegner dommen som et gennembrud, og håber, at sagen vil få flere prostituerede til at anmelde de mange seksuelle overgreb, som de udsættes for i deres arbejde.

Dommen ligestiller kvinder
Også i prostitutionsmiljøet vækker sagen glæde.
 
- Vi hører om seksuelle overgreb hver eneste dag. Men de prostituerede anmelder det sjældent. De føler ikke, at politiet og andre vil tro på dem, siger antropolog Jeanett Bjønness, der arbejder med gadeprostituerede på Reden i Århus, til MetroXpress.
 
Hun mener, at sagen netop er et opgør med tanken om, at det er mindre slemt at voldtage en prostitueret.
 
- En prostitueret rammes af præcis de samme psykiske og fysiske mén efter en voldtægt som alle andre kvinder. Der er ingen forskel. Derfor bør dommene heller ikke være forskellige, siger Jeanett Bjønness.