Prøv avisen

Hjemløse står i kø til plads på herberg

Thomas Sønberg fra SBH mener, at Københavns herberger er mest fyldte, men mener samtidig, at det er et landsdækkende problem. Foto: Esben Nielsen

Hjemløse afvises hver dag på langt de fleste herberger i landet, fordi der ikke er plads til dem, fortæller herbergsforeninger. Rådet for Socialt Udsatte ser skeptisk på oplysningerne

Køen til at få en plads på et herberg er meget lang.

"Der er pres på vores herberg. Jeg lyver da ikke, hvis jeg siger, at vi må afvise to til tre hjemløse om dagen," siger Solveig Steen Schultz.

Hun er forstander for Kirkens Korshærs herberg 'Hjørnestenen' i Randers, og hendes erfaringer er de samme som hos langt de fleste andre herberger i landet.

"Der er fyldt op på vores herberg. 98 procent af vores pladser har været fyldt i hele 2008," siger Lars Lydholm, informationschef i Frelsens Hær.

SBH, der er en sammenslutning af boformer for hjemløse i Danmark, har de samme erfaringer med overfyldte herberger som Kirkens Korshær og Frelsens Hær. Hos SBH oplyser landsformanden, Thomas Søndberg, at de telefonisk må afvise cirka fem hjemløse dagligt.

Problemet er størst i København

Problemet med at finde plads til de hjemløse er stort, og det oplever de specielt på Kirkens Korshærs herberg i Hillerødgade i København.

"Vi har konstant fyldte herberger. Her i København må vi tit afvise op til 10 hjemløse om dagen, fordi vi simpelthen ikke har plads. Problemet er selvfølgelig størst hos os, fordi vi ligger i København, men tendensen er den samme på resten af Kirkens Korshærs herberger," siger Bjørn Bendorff, der er forstander på herberget i Hillerødgade i København.

Flere hjemløse?

Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, lavede i uge 6 i 2007 en opgørelse over hjemløse, der viste, at der var 5.253 hjemløse i den uge på landsplan.

Hos Kirkens Korshær og hos SBH er man bekymrede for, at det tal er steget.

Men SBH og Kirkens Korshærs bekymring deler man ikke hos Rådet for Socialt Udsatte, hvor formanden Preben Brandt mener, at tallet er nogenlunde det samme som i 2007.

Også hos Frelsens Hær er man usikker på, om antallet af hjemløse er steget inden for de sidste to år.

"Selvom vores herberger er fyldte, så har vi ikke et unaturligt højt pres. Vi er absolut ikke paniske og i forhold til de tal, som SBH fremlægger, synes jeg, at man skal passe på med at råbe ulv hele tiden," siger informationschef Lars Lydholm.

Upræcise oplysninger

Preben Brandt er meget overrasket over at høre tallene for de afviste fra SBH, og han mener, at det er upræcise oplysninger, som SBH kommer med.

Preben Brandt forstår ikke, hvorfor rådet ikke har hørt om oplysningerne tidligere, og derfor forholder han sig skeptisk over for SBH's oplysninger om afviste hjemløse.

Mangler billige boliger

Da Preben Brandt er skeptisk over for SBH's tal, mener han ikke, at der er behov for flere herberger, og den holdning deler Thomas Søndberg:

"Vi har behov for billige boliger til de hjemløse. Ellers stopper vi ikke fødekæden. Hvis de hjemløse bliver sat i en bolig, de ikke har råd til, så ender de jo bare på herbergerne igen," siger han.

Thomas Sønberg fra SBH mener, at Københavns herberger er mest fyldte, men mener samtidig, at det er et landsdækkende problem. Foto: Esben Nielsen