Hjemløse kan hjælpes inden døre

Politikerne vil have hjemløse væk fra gaden og i egen bolig. Men hvordan får man styr på tilværelsen med rudekuverter og madlavning efter et rodløst liv på gaden? Svaret er et stabilt hjem med socialfaglig støtte

De hjemløse skal væk fra gadebilledet.
De hjemløse skal væk fra gadebilledet. . Foto: colourbox.com.

I en lejlighedsopgang i Colbjørn-sensgade i det indre København bor 14 tidligere hjemløse fordelt i seks lejligheder. Deres hverdag består som boligblokkens øvrige beboeres af mad, der skal tilberedes, tøj, der skal vaskes, og regninger, der skal betales. En helt almindelig hverdag for alle andre. Men en stor udfordring efter et liv på gaden med misbrugsproblemer. Derfor er der dagligt to bostøttemedarbejdere til stede i opgangen og jævnligt besøg af en sagsbehandler, en sygeplejerske, en psykiater og en misbrugslæge.

LÆS OGSÅ: Flere hundrede hjemløse må sove på gaden

I princippet klarer de sig selv. Men vi følger dem tæt og hjælper med alt muligt. Som grønlændere med store sprogproblemer forstår de for eksempel ikke, hvad der står i de rudekuverter, de modtager. Så de ville aldrig kunne klare hverdagen uden støtte, fortæller projektleder og bostøttemedarbejder ved Colbjørnsensgades Særboliger Michael Dylmer.

Særboligerne med det socialfaglige team af medarbejdere er bare et af mange eksempler på den indsats, der bliver gjort for at få landets hjemløse sluset ind i egen bolig, efter at regeringen og satspuljepartierne i 2009 lancerede Hjemløsestrategien for at nedbringe hjemløsheden.

Og nu er det på tide at midtvejsevaluere strategien set fra brugernes perspektiv, mener sekretariatsleder i De hjemløses landsorganisation (SAND) Ask Svejstrup.

LÆS OGSÅ: Danske hjemløse klar til VM

Derfor holder organisationen i samarbejde med Sammenslutningen af boformer for hjemløse i Danmark (SBH) i dag konferencen Hjemløsestrategien utopi eller virkelighed, hvor blandt andre socialminister Benedikte Kiær (K) og en række af Folketingets socialordførere vil deltage.

For spørgsmålet er, om løsningen af hjemløseproblemet er at give folk en bolig?

Svaret er ja, mener Ask Svejstrup. Men det kræver støtte som i Colbjørnsensgade til at få løst de problemer, der som udgangspunkt skabte hjemløsheden alkoholmisbrug, stofmisbrug eller psykisk sygdom fortæller han.

Der halter indsatsen altså nogle gange. Det svære skridt er at gå fra en boform til egen lejlighed. I boformer for hjemløse bliver misbruget holdt nede og hovedet oppe, fordi der er hjælp at hente. Men når de kommer ud i egen bolig, er der længere til hjælpen, og så kan problemerne risikere at vokse igen, siger Ask Svejstrup.

Alligevel er der ingen tvivl om, at egne boliger er essentielle for at få hjemløse tilbage på ret kurs, mener Ask Svejstrup. Og den vurdering er chefkonsulent og team-leder for udsatteområdet i Rambøll Management Jørgen Anker, der evaluerer Hjemløsestrategien, enig med ham i.

Undersøgelser i USA viser, at når det gælder de mest udsatte borgere, hjælper det faktisk allermest, hvis det lykkes at stabilisere deres boligsituation. Og det kan man egentlig godt forstå. For uden et tilhørsforhold er det svært at arbejde med sine øvrige problemer. Det afgørende er, at man ikke bare efterlader borgeren i en bolig. Der skal være den nødvendige og individuelt indrettede støtte, siger han.