Hjemstavnen flytter med, når vi tager fra land til storby

Danskerne samles i stigende grad i de større byer, men tilflytterne holder fast i deres rødder. I København findes således en hel underskov af fodboldhold med regionale navne som Copenfalster og FC Fynsk Forår, hvor hjemlig identitet, humor og dialekt bevares

Fynsk Forår på kunststofbane 47 på Kløvermarken i København. Stående bagest fra venstre: Mikkel Vestergaard, Frederik Lasserre, Anders Rasmussen, Jacob Østbjerg, Malte Hammershøj og Martin Bro. I forreste række er det Christian Borg, Alexander Andreasen, Toke Fallesen, Nicklas Vinther, Frederik Vestergaard og Alexander Vinther. De fleste kommer fra området omkring Tommerup og Glamsbjerg på Vestfyn
Fynsk Forår på kunststofbane 47 på Kløvermarken i København. Stående bagest fra venstre: Mikkel Vestergaard, Frederik Lasserre, Anders Rasmussen, Jacob Østbjerg, Malte Hammershøj og Martin Bro. I forreste række er det Christian Borg, Alexander Andreasen, Toke Fallesen, Nicklas Vinther, Frederik Vestergaard og Alexander Vinther. De fleste kommer fra området omkring Tommerup og Glamsbjerg på Vestfyn. Foto: Leif Tuxen.

Unge mennesker i tyverne er den gruppe af borgere, der i størst omfang flytter fra land til storby. Men det betyder ikke, at man glemmer det sted, man er rundet af.

Tværtimod holder mange tilflyttere sammen med venner, bekendte og familiemedlemmer – for eksempel ved at oprette fodboldhold med navne som Korsør Reunited, BJ Jyden og FC Fynsk Forår.

På den måde tager man sin lokale identitet med sig ind til storbyen. Og det er en god idé, mener lektor Laila Ottesen, der arbejder med sport, kultur og samfund på Institut for Idræt og ernæring ved Københavns Universitet.

”Hjemstavnen kommer faktisk til at spille en større rolle. For når man pludselig skal indgå i en masse nye netværk, hvor det handler om job og studie, betyder det meget stadig at møde nogen hjemmefra og at holde fast i sin regionale identitet,” siger hun.

”Vores tilhørsforhold betyder mere for os, end mange umiddelbart tror. Det er vigtigt for os at have kontakt med nogen, som kender det sted, vi kommer fra. På den måde fungerer netværk, man har forladt, alligevel og kommer til at spille en rolle, også i ens nye tilværelse,” siger Laila Ottesen, som mener, at sådanne grupperinger er med til at skabe sammenhængskraft:

”Verden er kommet tættere på, men vi skal også have vores nære hverdag til at give mening”.

Lektor i antropologi ved Aarhus Universitet Nina Holm Vohnsen hæfter sig ved, at man ofte først får øjnene op for regionale og kulturelle forskelle, når man flytter fra sin hjemegn.

”For første gang opdager man sin egen kultur, fordi den bare har været implicit indtil nu. Men pludselig bliver det tydeligt, at hjemme grinede vi af nogle andre ting, hjemme tog vi det ikke så højtideligt, hjemme råbte vi ikke så højt og var mere afslappede og så videre,” siger hun.

Når man er på ”udebane”, er det derfor trygt at finde sammen i kendte fællesskaber, hvor man kan være sig selv uden at gøre sig umage, påpeger Nina Holm Vohnsen.

”Det ser vi både, når jyder flytter til København, når københavnere flytter til Jylland, og når tyrkiske migranter flytter til Danmark”.

Ifølge antropologen bliver disse sammenhold ofte lidt karikerede – et ekstremt eksempel er danskheden i den californiske by Solvang.

”Hjemstavnen stivner typisk i det udflyttede rum og bliver mere stereotyp. Ting bliver kogt ned til symboler og ritualer, men ofte er det jo supersjovt alligevel,” siger hun.

Lektor og samfundsdebattør Stefan Polke, som i sin ph.d. har beskæftiget sig med populærkultur, påpeger, at når man flytter fra land til storby, flytter man også fra faste normer til formløshed.

”Derfor vil der i storbyjunglen altid være nogle, der længes tilbage til et lokalt slægtskab, og så finder man sammen med folk hjemmefra i forskellige fora,” siger Stefan Polke, der husker ”jydeballer” som et tidligere fænomen i København.

”Her kunne man svinge benene og genopfriske minder med andre fra Esbjerg og Varde. I dag ses de regionale sammenhold nok mere på sportspladsen,” siger han.