Hjernen sover delvist når du er overtræt

Centre i menneskehjernen kan muligvis sove delvist, mens dele af hjernen stadig er vågne, viser ny forskning

Når rotter tvinges til at være længe oppe, vil dele af deres hjerne gå på standby og træde ind i en tilstand, som minder om den dybe søvn, viser ny opsigtvækkende forskning, skriver Experimentarium.dk.

Det samme gør sig formentlig gældende hos mennesker, spår dansk søvnprofessor.

- Det er meget sandsynligt, at den gradvise nedlukning af hjernen også gælder for andre overtrætte pattedyr som eksempelvis aber og mennesker, siger professor Poul Jennum fra Søvnlaboratoriet på Glostrup Hospital.

Hvis man springer nattesøvnen over i forbindelse med en vild fest eller en lang rejse, kan man godt få en fornemmelse af, at man sover med åbne øjne.

Den nye undersøgelse, som offentliggøres i det videnskabelige tidsskrift Nature, viser, at der i bogstaveligste forstand kan være noget om snakken. I hvert fald når det gælder rotter.

Forskere fra University of Wisconsin i USA og Scuola Superiore Sant´Anna i Italien har tvunget et hold rotter til at være længe oppe. Og ved at lægge tynde elektroder ind i deres hjerner, har de analyseret rotternes hjerneaktivitet i den overtrætte tilstand.

Forsøget viste, at nogle områder i hjernen gik helt eller delvist på standby i den overtrætte tilstand hos rotterne.

Dele af hjernen tog sig altså en lur i den trætte krop på trods af, at rotterne var vågne og ikke synderligt påvirkede af den overtrætte tilstand. Dog havde rotterne sværere ved at løse en opgave som udløste en sukkerknald i belønning.

Undersøgelsens resultater kommer ikke bag på Poul Jennum, da man fra tidligere forsøg på mennesker har observeret, at menneskers mentale evner falder ved søvnmangel.

- Det kan være svært at leve op til sit ansvar, hvis centrale dele af hjernen er lullet i dyb søvn på trods af den vågne tilstand, siger han.