Hjerneskader er dyrt for samfundet og den enkelte

Der findes meget få behandlingstilbud til personer, der på grund af hjerneskader som følge af stress og depression må forlade arbejdsmarkedet. Det kunne ellers mindske både personlige og samfundsmæssige omkostninger, mener fagfolk

Tegning: Rasmus Juul
Tegning: Rasmus Juul.

Pludselig glemmer hun sin egen alder. Børnenes navne kan hun ikke længere huske. Læser hun en artikel i avisen, glemmer hun midtvejs i teksten, hvad historien handlede om. Dagligvareindkøb kan hun heller ikke længere overkomme.

Hjerneskader som følge af depression og stress har store konsekvenser for et stigende antal danskere, der ofte ender på førtidspension.

LÆS OGSÅ: Flere får hjerneskader som følge af stress og depression

Det er en katastrofe for den enkelte, som ikke blot kan miste sit arbejde, men også sin familie, hvis ægtefællen går fra dem, fordi de har en meget svær påvirkning af hjernen. Desuden er det også meget dyrt for samfundet i form af pension og tabt arbejdsfortjeneste, siger Poul Videbech, der er professor i klinisk psykiatri på Aarhus Universitet og ledende overlæge på Center for Psykiatrisk Forskning.

Han vurderer, at samfundet hvert år mister op mod 10 milliarder kroner til pension og tabt arbejdsfortjeneste inden for dette felt.

Men både de personlige og samfundsøkonomiske omkostninger kunne mindskes, hvis de hjerneskadede personer kom i behandling.

På Center for Psykiatrisk Forskning har forskerne nemlig opdaget, at skader i hjernen fremkaldt af stress og depression til en vis grad kan udbedres igen, hvis patienten modtager den rigtige behandling. Det viser sig konkret ved, at det er muligt at få den del af hjernen, der skrumper under langvarig stress og depression, til at vokse igen. Det kan for eksempel ske gennem en kombination af medicinsk behandling og genoptræning af neuropsykologer, forklarer Poul Videbech.

Men det bliver selvsagt vanskeligere at udbedre skaderne, jo længere tid der går, inden man modtager behandling, siger han og forklarer, at behandlingen ofte udskydes, fordi læger og psykologer overser en underliggende depression og i stedet diagnosticerer patienten med stress, fordi symptomerne her er mere oplagte.

Men har patienten derudover også depression, kan skaderne accelerere.

Når alt for få danskere kommer i behandling hvis de overhovedet kommer det skyldes det også, at antallet af behandlingstilbud til hjerneskadede er meget begrænsede i Danmark.

Det mener Einar Baldvin Baldursson, som er lektor i psykologi på Aalborg Universitet og har forsket i stress og depressions betydning på arbejdsmarkedet.

Ifølge Einar Baldvin Baldursson skyldes det flere ting. Først og fremmest er den viden, vi i dag har om hjernen, forholdsvis ny. Det samme gælder forekomsten og konsekvenserne af stress. Derudover er sundhedssystemet tungt at ændre, og det er vanskeligt at samle politisk opbakning til at opprioritere området, da patienter med kognitive problemer i princippet er raske, selvom de ikke længere er i stand til at arbejde. I de senere år er flere kognitive behandlingssteder desuden lukket.

Det kan ellers godt betale sig at gøre noget ved problemet, mener Einar Baldvin Baldursson, for tendensen bliver ikke mindre fremover. Vi har nemlig indrettet samfundet på en måde, hvor stress forekommer ofte og i nogle tilfælde konstant, fordi vi har lært at leve med det, siger han. Derfor vil der stadig være flere, der får hjerneskader af stress og depression.

Faktisk giver selv kortere perioder med stress og depression skader i hjernen, forklarer han. Blot i et mindre omfang. Da hjernen er god til at reparere sig selv, danner den blot nye nerveceller, hvor stresshormonerne har ødelagt de gamle. Hjernen formår derfor som regel også at reparere sig selv efter en kortere periode med stress.

Alligevel kan en stresset tilværelse have konsekvenser i det lange løb.

For i den periode har vi en mindsket evne til at lære nye ting og bruge den viden, vi allerede har. Vi bliver dårligere til at træffe beslutninger. Det medfører et ualmindeligt tab i produktivitet, siger Bal-dursson.

På sigt risikerer vi simpelthen at blive dummere, fordi stress påvirker hjernen. Det medfører ikke blot et handicap for den enkelte, men også et enormt økonomisk tab for samfundet. Derfor er det meget vigtigt, at vi tilbyder behandling for hjerneskader, siger han.