Hjertestartere er på vej til tog og stationer

DSB og Trygfonden vil i de kommende år placere hjertestartere i samtlige DSBs 520 tog og på udvalgte stationer. Det vil gøre en stor forskel, fordi det er steder, hvor der færdes mange mennesker, vurderer ekspert

Fra sommeren i år vil DSB montere genoplivningsapparater i samtlige selskabets 520 tog.
Fra sommeren i år vil DSB montere genoplivningsapparater i samtlige selskabets 520 tog. . Foto: Jakob Dall/ Denmark.

Der er hjælp på vej til de togrejsende, der måtte være så uheldige at få hjertestop i et tog eller på en station. DSB og Trygfonden har indgået et nyt samarbejde, som i løbet af fem år skal placere hjertestartere i samtlige DSB-tog og på udvalgte stationer.

Og det vil gøre en stor forskel, hvis uheldet er ude, mener Jesper Kjærgaard, som er læge på Rigshospitalets hjerteafdeling og formand for Dansk Råd for Genoplivning.

Chancen for at overleve er flere gange bedre, hvis der er en hjertestarter i nærheden, når man får hjertestop, ligesom risikoen for at få skader, typisk i hjernen, på grund af hjertestoppet er langt mindre, forklarer han.

Jesper Kjærgaard mener, at banegårde og tog er oplagte steder for hjertestartere.

Togstationer og perroner er steder, hvor der færdes mange mennesker, og derfor vil der også være en tilsvarende større risiko for, at der vil være en person, der får hjertestop dér, siger han og tilføjer:

Risikoen for at hjertestop sker i et tog er relativt mindre, men toget vil typisk være mellem to stationer, når det sker, og der vil der være ekstra langt, når hjælpen skal nå frem.

LÆS OGSÅ:
Blodproppatienter kan lære at mestre trætheden

Det er Trygfonden, der står for opsætningen af hjertestartere på stationerne. Den første hænger allerede på landets mest trafikerede, Nørreport i det indre København, og siden følger 64 andre stationer.

Stationerne er udvalgt efter, hvor der kommer mange mennesker. Der er rigtig mange små stationer, hvor der ikke kommer så mange mennesker, så vi har valgt steder, hvor der er en del trafik. Men vi vil også sprede os ud geografisk, så der ikke kun er hjertestartere i de største byer, fortæller projektchef Grethe Thomas.

DSB vil fra sommer montere genoplivningsapparaterne i samtlige selskabets 520 tog, og chefen for sikkerhed, beredskab og arbejdsmiljø, Lars Nordahl Lemvigh, forventer, at de vil være til gavn for både rejsende og togpersonale.

Vi vil gerne bidrage til, at vores medarbejdere og passagerer kan føle sig ekstra trygge under rejsen. Hjertestartere er ikke til stede i vores tog i dag, så hvis man skal bruge en, skal toget hen til en station, hvor der skal være en ambulance til stede, påpeger han.

I forbindelse med opsætningen vil DSBs personale blive uddannet i at benytte hjertestarterne, men Lars Nordahl Lemvigh understreger, at det lige så vel kan være passagererne, der kommer til at yde den livreddende førstehjælp.

En hjertestarter kan anvendes, uden at man er uddannet. Den fortæller selv gennem en højttaler, hvordan man bruger den, påpeger han.

Hjertestop

Kilde: Dansk Hjertestopregister, Trygfonden