Prøv avisen

Hjort: Ingen hemmelighed at 2025-plan giver ulighed

S mener ikke finansministeren har udtrykt sig klart nok om uligheden i 2025-planen. Ministeren beklager.

Regeringens udspil til en 2025-plan skaber mere ulighed, det erkender finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) på et samråd torsdag. Han beklager samtidig, hvis han ikke har været klar nok i mælet om uligheden i 2025-planen.

Inden samrådet har Socialdemokratiet kritiseret ministeren for, at han ved lanceringen af planen kun lade vægt på, hvordan jobreformen i regeringens plan ville påvirke uligheden.

- Jeg vil beklage, hvis jeg på pressemødet fik udtrykt mig upræcist om fordelingsvirkningerne. Jeg ville ikke underdrive fordelingsvirkningerne.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at helhedsplanen vil føre til en lille stigning i uligheden målt ved gini-koefficienten. Til gengæld vil planen betyde, at det bedre kan betale sig at arbejde, og beskæftigelsen øges.

- Det opvejer efter min opfattelse de relative beskedne fordelingsvirkninger, siger finansministeren.

Samlet set øger regeringens helhedsplan uligheden. Både regeringens jobreform, ændringerne i SU-systemet og planer om obligatorisk pensionsopsparing vil skabe øget ulighed.

- Nogle af de elementer, der er i 2025-planen, er målrettet en meget lille gruppe af de mest velstillede i dette land.

- Vi vil ikke være med til at skabe et resultat, der helt målrettet forringer vilkårene for de svagest stillede og forgylder dem, der i forvejen tjener mest, siger velfærdsordfører Magnus Heunicke (S).

Set over de seneste 25 år er den økonomiske ulighed steget i Danmark. Det viser de økonomiske vismænds nyeste rapport. Finansministeren mener dog ikke, at det er vigtigt at fokusere på uligheden.

- Regeringens politik er ikke styret af at gøre uligheden større. Men når samfundet tjener flere penge, stiger uligheden en lille smule, siger Claus Hjort Frederiksen.