Prøv avisen

Høretab gør julen til en udmattende affære

Juleaften er lige om hjørnet, og har du et familiemedlem med nedsat hørelse, skal du være opmærksom på, at familiehyggen kan blive en krævende affære. Baggrundsstøj som julemusik og hyggesnak er nemlig rigtig svært at abstrahere fra, når hørelsen driller. (Arkivfoto) Foto: Heinz-Peter Bader/Reuters

Skal du holde jul med en af de 800.000 danskere, der har problemer med hørelsen, er der flere ting, du kan gøre, for at aftenen bliver mindre støjende og hård.

For rigtig mange er december lig med julefrokoster, juleklip og selvfølgelig juleaften, hvor familien samles omkring juleand og risalamande.

Men for de cirka 800.000 danskere, der har nedsat hørelse, kan selv samme hyggestunder blive en krævende affære.

Det forklarer hørekonsulent Anne Mette Kristensen fra Høreforeningen.

For julemusik, sniksnak og Disneys juleshow på tv kan være til stor gene for personer med høretab.

- Baggrundsstøj er den værste fjende, når man hører dårligt. Og det kræver store mængder af energi at opholde sig i selskaber med meget larm, siger Anne Mette Kristensen.

Så sluk musikken, tv'et og undgå at hæve stemmerne, hvis du får en gæst med høretab, lyder rådet.

Anne Mette Kristensen forklarer, at personer med høretab ofte har svært ved at skelne ord, der minder om hinanden - for eksempel top, job og kop - ligesom det kan være en udfordring at høre, hvor lyde kommer fra.

- Så tal én ad gangen. Det kan have den hyggelige sidegevinst, at flere kan følge med i den samme samtale, siger hun.

Derudover er forberedelse et nøgleord, mener Thomas Behrens, der er chefaudiolog hos Oticon - en af verdens førende virksomheder inden for høreapparater.

Han anbefaler, at man som vært tager en snak med den person, der hører dårligt, inden festlighederne starter.

- Hør, hvordan han eller hun gerne vil have, at tingene skal køre. Og sørg for sammen at lave en bordplan, hvor personen sidder godt i forhold til baggrundsstøj og de øvrige gæster, anbefaler han.

Det kan være, at personen har et øre, som han eller hun hører bedre på.

Derudover skal man være opmærksom på at tale tydeligt, men ikke nødvendigvis højt - og for så vidt muligt holde spontane indskydelser lidt tilbage i samtalen, forklarer han.

- Når man skifter kontekst, skal personen bruge ekstra kræfter på at koncentrere sig, så generelt er det en hjælp, hvis man holder sig til ét emne ad gangen, siger Thomas Behrens.

Et andet og ganske simpelt trick er at sørge for, at der er nok lys.

- Det er rigtig hyggeligt med stearinlys, men mange med høretab benytter sig både bevidst og ubevidst af mundaflæsning. Så sørg for, at der er bedre belysning, siger hørekonsulent Anne Mette Kristensen.

Hun anbefaler også, at værten og personen med høretab forventningsafstemmer, inden festlighederne går i gang.

- Det kan være, at det lige skal nævnes, at det er okay at gå tidligt, så personen ikke bliver helt flad. For lyttearbejde for en med høretab er bare meget krævende - både fysisk og mentalt, siger hun.

/ritzau fokus/