Prøv avisen

Hold øje med grøfterne

Gedeskæg er en flot gul blomst, der åbner sig om morgenen, men lukker op ad formiddagen. Foto: .

Det er ikke kun Grøften i Tivoli, der bør lokke turister til. For de bornholmske grøfter er også et besøg værd i øjeblikket, fortæller naturvejleder Jens Kofoed fra oplevelsescentret NaturBornholm.

Bornholm er nok en smule bagefter resten af landet, men ellers er det ved at være højtid for grøftekantsflora. Den kan man selvfølgelig opleve gennem hele sommeren, men i øjeblikket er den særlig smuk. Vild kørvel er meget dominerende i øjeblikket, desværre også på grund af de næringstoffer, som landmændene rundhåndet drysser ud over deres marker med kunstgødning, siger Jens Kofoed, der har sine egne favoritter fra grøftekanterne.

På det seneste har jeg syntes, at det var ret fantastisk at se blomsten gedeskæg, når jeg cykler på arbejde. Det er en flot gul blomst, der åbner sig om morgenen, men lukker op ad formiddagen. På engelsk hedder den Jack who sleeps at noon (Jack, der sover til middag, red.). Den er meget større end mælkebøtten. Men efter at den har blomstret, sidder der også nogle små faldskærme på den på samme måde som mælkebøtter. Den hedder gedeskæg, fordi der sidder noget, der ligner gedeskæg på den, inden den rigtig blomstrer. Det er en sjov blomst, fordi man kan følge den i løbet af dagen. Når jeg cykler på arbejde, er den åben, og når jeg cykler hjem, har den lukket sig, siger Jens Kofoed og tilføjer:

På Ertholmene findes der i øvrigt en anden udgave af den samme blomst, der hedder Havrerod. Den er bare rødviolet i stedet for gul, men den åbner sig og lukker sig på samme måde som gedeskæg. Og det er ærgerligt for alle endagsturisterne. For når færgen ankommer til Christiansø, er blomsten allerede ved at lukke sig, så man skal faktisk overnatte på Ertholmene for at havrerod, der historisk set har fået sig et navn fra dengang, hvor man spiste havrerødder. På den måde er den i sig selv et fortidsminde.

En anden blomst, der ifølge den bornholmske naturvejleder er værd at holde øje med, er knopurt, der ligner en tidsel, men tiltrækker særligt flotte sommerfugle.

ohrstrom@k.dk