Prøv avisen

Homoseksuelle indvandrere frygter udstødelse

Homoseksuelle går til kamp mod fordomme blandt etniske minoriteter. Indvandrerorganisation erkender at have svigtet unge på grund af berøringsangst

Når hundredevis af homoseksuelle mænd og kvinder i dag bevæger sig gennem Københavns gader i optoget »Mermaid Pride«, vil der næppe være mange deltagere fra de etniske minoriteter.

Frygten for udstødelse af familie og omgangskreds er nemlig så stor, at homoseksuelle med indvandrerbaggrund ikke tør stå åbent ved deres seksualitet. Og at frygten ikke er ubegrundet, sås ved sidste års »Mermaid Pride«-optog, hvor en gruppe drenge med indvandrerbaggrund kastede sten og flasker efter de homoseksuelle, da de passerede gennem Nørrebros gader.

Men hos Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske går man nu til kamp mod fordommene blandt de etniske minoriteter. Med en støtte på 85.000 kroner fra Københavns Kommune tager foreningen hul på en oplysningskampagne og vil samtidig arbejde for en mere aktiv indsats fra de etniske foreninger i Danmark, forklarer Kim Foss Lund, ansvarlig for minoritetsarbejdet i Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske.

Berøringsangste

- Vi får jævnligt henvendelser fra unge, som har det meget dårligt, fordi de må holde deres seksualitet skjult for de nærmeste. Men de har meget få steder at henvende sig, og det gælder især i det etniske minoritetsmiljø. Organisationerne er meget berøringsangste, og det betyder, at de unge står meget alene, siger Kim Foss Lund.

Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske vil i første omgang udgive en informationsfolder på arabisk, urdu og tyrkisk og derefter tage kontakt til forskellige minoritetsforeninger. Foreningen har dog ingen planer om at kontakte det religiøse minoritetsmiljø, selv om modstanden mod homoseksualitet ofte er størst netop der.

- Det er nok ren utopi at finde nogen støtte i det religiøse miljø hos for eksempel muslimerne. Nogle muslimer mener, at jeg som homoseksuel skal stenes til døde. Det vil naturligvis have en kolossal effekt, hvis en imam støtter os, men det sker næppe. Derfor vil vi tage kontakt til de mere tolerante og progressive foreninger, siger Kim Foss Lund.

Når de homoseksuelle i dag går gennem Københavns gader, vil også SF´s ligestillingsordfører, Kamal Qureshi, gå med for at markere sin opbakning.

- Selv om jeg ikke er homoseksuel, vil jeg vise, at jeg støtter retten til forskellighed. Den hvide, kristne familie med to børn er ikke den eneste måde at leve på. Jeg har homoseksuelle venner, som er kærlige forældre og ansvarlige borgere, der ikke skal leve med intolerance og fordomme fra ekstreme religiøse miljøer, hvad enten der så er tale om yderligtgående kristne eller muslimer, siger Kamal Qureshi, som selv er muslim.

Hos paraplyorganisationen for etniske minoriteter, POEM, erkender man at have svigtet de homoseksuelle med indvandrerbaggrund. Foreningens formand, Muharrem Aydas, lægger derfor op til et tættere samarbejde med Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske.

- Emnet er meget tabubelagt, og selv om vi godt kender til problemstillingen, har det ikke været muligt at stable noget mere organiseret på benene for at hjælpe de unge. Der skal ikke være tvivl om, at vi støtter de unge, og at også paraden gennem København har vores moralske opbakning. Hvis de homoseksuelles landsforening kan hjælpe os til at gøre en bedre indsats, vil vi meget gerne hjælpe, siger Muharrem Aydas.

rasmussen@kristeligt-dagblad.dk