Prøv avisen

Homoseksuelle vil have egne plejehjem

Ældre mand med rollatør bliver hjulpet af en kvinde på et plejehjem. Foto: Kåre Viemose Denmark

Ældresagen ser positivt på forslaget

Ældre homoseksuelle, der ikke længere kan klare sig selv, skal tilbydes plads på plejehjem eller i beskyttede boliger særligt målrettet seksuelle minoriteter. Det mener Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transseksuelle (LGBT), der ønsker at etablere afdelinger på allerede eksisterende plejehjem, hvor ældre med anden seksuel orientering end heteroseksualitet kan flytte ind.

"Pladserne skal ikke koste flere penge, men blot skabe mulighed for, at de, der ønsker det, kan finde sammen i fællesskaber af ligestillede og beholde kontakten til det miljø, de har været tilknyttet hele livet," siger Jan Kaare Christensen, talsmand for projektgruppen Gay&Gray, der leder landsforeningens plejehjemsarbejde.

Ældresagen er positiv over for idéen, der ifølge boligpolitisk konsulent Margrethe Kähler kan være med til at sikre bedre livskvalitet for ældre homoseksuelle.

"Vi har allerede plejehjem for jøder, kz-fanger samt ældre misbrugere og alkoholikere, og vi ved, at de ældre henter meget i at være sammen med mennesker, de identificerer sig med og kan dele minder med. Derfor er der heller ingen tvivl om, at vi i fremtiden vil se flere minoriteter – blandt andet muslimer og andre religiøse grupper – der ønsker egne plejetilbud," siger Margrethe Kähler og understreger, at der ikke er lovgivningsmæssige problemer.

Historiker ved Roskilde Universitet Henrik Jensen, der blandt andet forsker i individualisering, advarer imidlertid mod at gøre etableringen af særinstitutioner til en statslig opgave.

"Det står alle frit for at oprette private tilbud og starte oldekoller, men det er ikke gavnligt for sammenhængskræften, når borgere begynder at indrette sig i deres egne særinstitutioner. Det bidrager tværtimod til yderligere opsplitning. Det bør alene af den grund ikke være en udvikling, som velfærdsstaten aktivt går ind og støtter," siger han.

Fra LGBT lyder det dog, at man netop ønsker afdelinger på almindelige plejehjem frem for en privat institution for ikke at melde sig ud af samfundet. Landsforeningen skal efter årsskiftet mødes med Københavns og Frederiksberg Kommuner og arbejder i øjeblikket på også at få et møde i stand i Århus.

bech-jessen@k.dk