Homoseksuelle vil have gjort op med forældet donorregel

Der er ingen faglig begrundelse for at nægte homoseksuelle at donere blod, siger professor.

Der bør ryddes op i den forældede lovgivning, der i dag udelukker mænd, der har sex med mænd, fra at donere blod.

Reglen er nedværdigende og krænkende, mener formanden for Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner, Søren Laursen.

Som det er nu, kan homoseksuelle mænd ikke give blod, fordi de hidtil har været anset for at have en større risiko for at være smittet med hiv og hepatitis end heteroseksuelle.

Men verden har udviklet sig meget, siden den regel blev lavet, mener Søren Laursen.

- Den regel blev lavet i en tid, hvor kontrol og detektionsmetoderne var nogle andre end i dag, og hvor sygdomsbilledet i vores gruppe også var anderledes end i dag, siger han.

- Hvor der tidligere har været en klinisk begrundelse for at have sådan et forbud, er det skredet i dag.

I dag er der ingen faglig begrundelse for, at homoseksuelle mænd ikke må donere blod til landets blodbanker, siger klinisk professor på Københavns Universitet Jens Lundgren.

- Med den teknologi, vi har til at fange infektion tidligere, er der ikke nogen grund til at holde den del af befolkningen uden for donorkorpset, siger professoren.

Forening Bloddonorerne i Danmark, der arbejder for at sikre, at der bliver doneret tilstrækkeligt med blod, vil af princip ikke tage stilling til spørgsmålet.

Men generalsekretær Jesper Villumsen fortæller, at det lykkes at skaffe nok blod med de eksisterende regler.

- Der er brug for 25.000 nye donorer hvert år, og det får vi hvert eneste år, siger generalsekretæren.

De Radikales forslag om at gøre op med reglen, som hindrer homoseksuelle i at donere blod, bliver fremsat, når Folketinget åbner til oktober. Inden da vil partiet søge opbakning fra de andre partier på Christiansborg.