Honning er hospitalernes nye mirakelmiddel

Honning har vist sig at være et succesfuldt produkt til behandling af sår. Snart er det en fast del af behandlingsprodukterne på hospitaler over hele landet

Honning har vist sig at være et succesfuldt produkt til behandling af sår. Snart er det en fast del af behandlingsprodukterne på hospitaler over hele landet
Honning har vist sig at være et succesfuldt produkt til behandling af sår. Snart er det en fast del af behandlingsprodukterne på hospitaler over hele landet. Foto: .

At honning har helende egenskaber har længe været kendt. Siden egypterne før Kristi fødsel brugte honning til at rense sår, har det gyldne produkt både været til gavn i antikken og middelalderen, og i dag kender mange måske til effekten af honning smurt på et brandsår eller lidt i theen til at lindre en øm hals.

LÆS OGSÅ: Mysteriet om biers massedød er opklaret

I de senere år er det helende middel også flyttet ind på flere af landets hospitaler. Senest i Region Hovedstaden, hvor man fra det nye år vil gøre honning til en fast del af behandlingsprodukterne, fortæller sårsygeplejerske Anne Ørskov Hansen fra Hvidovre Hospital:

Honning er egentlig et gammelt produkt, men det er blevet udviklet og forfinet. Tidligere var det noget, der flød ud under bandagen, men i dag findes det i en mere brugervenlig udgave, der kan rense sårene meget effektivt. Der er ingen tvivl om, at vi kommer til at bruge det meget mere i fremtiden, siger hun.

På hospitalerne i Region Sjælland har honning været på hylderne i nogle år, og for omkring et år siden begyndte man for alvor at gøre brug af produktet i Region Midtjylland, efter at en ph.d.-afhandling blandt andet viste, at honning havde en god effekt på kræftsår.

På Regionshospitalet Viborg har honning allerede i stor stil afløst sølvprodukterne, siger sår­sygeplejerske Else Godsk Vestergaard:

Tanken er, at honning er et naturligt produkt i forhold til, hvad der er at vælge imellem. Der er intet, der peger på, at sølv skulle være problematisk, men det virker mere organisk at bruge noget andet end tungmetaller. Og da effekten er lige så god, griber vi mere honningen på hylden end nogensinde før og kommer helt sikkert også til at gøre det i fremtiden.

Hos virksomheden Athene Healthcare, der sælger og leverer sundhedsfremmende produkter til hospitaler, har man ifølge produktspecialist Helle Lund Gytkjær også mærket en kraftig stigning i efterspørgslen på deres honningprodukter inden for de seneste to år.

Flere kender til fordelene ved honning i dag. Ud over at det indeholder sukkermolekyler, der trækker væske ud af sår, har man nu produceret en ren honning, som, man ved, har en sårrensende anti-bakteriel effekt og samtidig er godkendt til medicinsk brug samt steriliseret. Hidtil har man ikke oplevet, at nogen brugere er blevet resistente over for den medicinske honning, hvilket i dag er et stigende problem i forhold til brugen af antibiotika til inficerede sår, siger hun og tilføjer, at hospitalerne dog ikke bruger almindelig honning, men en bestemt type, som er særligt udviklet til klinisk brug.

I den seneste tid har der været ekstra meget opmærksomhed på den gode effekt af honning, efter at hollandske forskere har gennemgået forskellige internationale sårbehandlingsmetoder, og i et litteraturstudie, der offentliggøres i næste uge, fastslår, at honning har bedre effekt i behandling af sår end eksempelvis gazebandager.

Derudover afsluttede sygeplejerskerne fra Mændenes Hjem på Vesterbro i København sidste år et sårprojekt om honningens helende egenskaber, og honning bruges nu i 95 procent af behandlingerne, fortæller sygeplejerske og projektleder Christina Aude Lahs:

Vi har med et produkt at gøre, der heler sår med en hastighed, vi ikke har set før. Vi har kunnet se markante forbedringer i behandlinger og fremgang allerede ved første bandageskift, siger hun og tilføjer, at Mændenes Hjem fortsætter med at undersøge effekten af honning ved at mikse med andet produkt.