Hospice vil have læger uddannet i smertelindring

Den medicinske område palliation bør udgøre et selvstændigt lægefagligt speciale. Det mener Hospice Søndergård, som Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard i går besøgte. Både DF'eren og flere sundhedsordførere er åbne over for idéen

Pia Kjærsgaard (DF) kigger på familiebilleder fra nyttehaven med kræftsyge Niels Hansen. Til højre ses Niels Hansens hustru, Helen Hansen.
Pia Kjærsgaard (DF) kigger på familiebilleder fra nyttehaven med kræftsyge Niels Hansen. Til højre ses Niels Hansens hustru, Helen Hansen. Foto: Leif Tuxen.

71-årige Niels Hansen fra Glostrup har lungekræft. Sygdommen er terminal, og derfor er han på snart tredje uge beboer på Hospice Søndergård ved Måløv nordvest for København.

Han har ikke mange kræfter tilbage, men havde alligevel insisteret på, at han ville tale med Dansk Folkepartis værdiordfører, Pia Kjærsgaard, der i går gæstede hospicet, og at personalet skulle vække ham i tilfælde af, at han sov, når hun kom på besøg.

Det fik han lov til, og Pia Kjærsgaard fik fremvist billeder fra hans nyttehave i Glostrup i et fotoalbum, som Niels Hansens børnebørn har sammensat. Selvom han uundgåeligt er ked af sin skæbne, så er han afklaret og meget taknemmelig for, at han har fået lov til at tilbringe sin formentlig sidste tid på et hospice:

”Det skulle være en menneskeret at slutte livet på denne måde. Den ro, man får i sjælen her, den kan ikke sammenlignes med noget,” fortæller han.

Pia Kjærsgaard befinder sig på Hospice Søndergård for at tale med beboere og personalet om det danske hospicevæsen.

Det relativt nybyggede hospice har stor fokus på at sikre borgernes livskvalitet i den sidste tid, og derfor er det ifølge hospicechef Lise-Lotte Andersen tilladt at ”ryge, drikke og at danse på bordene,” ligesom man gerne må holde husdyr. Desuden går de op i god mad - gårsdagens menu bestod af stegt flæsk efter ønske fra to beboere - og samtlige 14 beboerværelser er vendt mod nordvest, så beboerne har udsigt til den lille sø, der ligger klos op og ned ad hospicet. Beboerne skal forkæles i den korte tid, de typisk når at bo på hospicet, fortæller Lise-Lotte Andersen.

Adspurgt, om hvad der kunne gøre deres gode hospice endnu bedre, er hun og bestyrelsesformand Erik Ross Pedersen dog ikke i tvivl:

”Der mangler generelt interesse for og prestige ved palliation som medicinsk område,” siger bestyrelsesformanden til Pia Kjærsgaard og uddyber:

”Det er kirurgen, der bliver verdensberømt, mens lægen, der sørger for, at døden bliver mere behagelig, bliver opfattet som mindre fin.”

Lise-Lotte Andersen er enig:

”Der er brug for, at palliation bliver anerkendt som et lægefagligt speciale. Hvis man gør det til et medicinsk speciale, så kan man få flere læger til at interessere sig for området, der ville blive skrevet doktordisputatser om palliative indsatser, og vi ville generelt få mere viden inden for området.”

I dag er palliation i Danmark nemlig ikke defineret som et medicinsk speciale, men er derimod betegnet som et tværfagligt område. Men det er en fejl, mener også Hospice Forum Danmark.

Foreningen kom allerede i 2013 på dens årsmøde med en opfordring til Sundhedsstyrelsen om at anerkende palliation som et speciale. De mener, at lindring af smerter fylder for lidt i lægernes uddannelse, og at man ved at anerkende området som et særskilt speciale lettere kan tiltrække læger til forskning.

Og det er en idé, som Pia Kjærsgaard gerne vil kigge nærmere på:

”Som politikere må vi tale området op. Begynder politikerne først at interessere sig for området for alvor, så bliver lægerne også nødt til at følge trop. Hvis vi samtidig sætter flere ressourcer ind til palliation, så bliver det selvfølgelig også et mere attraktivt fagområde for lægerne at søge ind i,” siger Pia Kjærs-gaard og tilføjer, at det i udgangspunktet ”egentlig er noget snobberi”, når læger vælger job og forskningsområde efter områdets prestige:

”Det er ikke for lægens egen skyld, at han bliver læge, det er jo for patienternes - også når de er ved at dø,” mener Pia Kjærsgaard.

Blandt sundhedsordførerne på Christiansborg er der også åbenhed for at diskutere palliation som medicinsk speciale.

”Jeg tror faktisk, at det er rigtigt, der er brug for det. Palliationstankegangen har været i en rivende udvikling i Danmark og store dele af verden de seneste to årtier, og derfor synes jeg, det er vigtigt, at vi tager en grundig drøftelse af, om vi har brug for et palliativt speciale. Det vil jeg gerne være med til, men jeg har også en forventning om, at Videnscenter for Palliation ud fra en faglig vurdering kommer med de indspark, som de synes er rigtige,” siger Flemming Møller Mortensen (S).

Også SF's ordfører på området, Özlem Cekic, kalder et palliativt speciale for ”en rigtig god idé”:

”Jeg har den holdning, at det ville være en rigtig god idé med et palliativt speciale, men jeg respekterer samtidig Sundhedsstyrelsens faglige vurderinger.”