Prøv avisen

Hospital får international opmærksomhed for at opfylde døende mands sidste ønske

Carsten Flemming Hansen sov stille ind på Aarhus Universitetshospital fredag den. 7 april, efter han et par dage inden fik sit sidste ønske om en grøn LA-cigaret og et glas hvidvin opfyldt. Foto: Aarhus Universitetshospital

Carsten Flemming Hansen fik på trods af rygeregler opfyldt sit sidste ønske om en cigaret og et glas hvidvin på Aarhus Universitetshospital, få dage inden han døde. Respekten for hans sidste ønske har nu fanget international opmærksomhed

En cigaret og et glas hvidvin var Carsten Hansens største ønske, før han døde. Han var få dage inden blevet indlagt på Aarhus Universitetshospital med en udposning på pulsåren i maven, som var bristet. Lægerne havde vurderet, at han i forvejen var for syg til at blive opereret, og der var derfor ikke lang tid tilbage for den 75-årige.

Men på trods af at hospitaler ikke just er kendt for at lade patienter ryge, gjorde sygeplejerskerne på karkirurgisk sengeafsnit en undtagelse, da familien og sygeplejerskerne blev enige om, at Carsten Hansen ønske var vigtigere end både behandling og rygeregler. Derfor blev han i sin seng kørt ud på en altan, hvor han fik ønsket om en cigaret og et glas hvidvin opfyldt i selskab med sin familie og en smuk, rød solnedgang.

Det tog en sygeplejerske et rørende billede af, som Aarhus Universitetshospital fredag den 7. april delte på Facebook. Billedet har fået over 70.000 tilkendegivelser og 2500 kommentarer, der både bakker op om sygeplejerskernes beslutning og kondolerer for familiens tab. Tilmed har Facebook-opslaget vakt international opmærksomhed, da den britiske avis The Guardian i går skrev en artikel, hvor Aarhus Universitetshospital og sygeplejerskerne blev hyldet.

Carsten Hansens datter, Mette Guldbech Demuth, er både overrasket og rørt over al opmærksomheden. Til BT udtaler hun:

”Det har rørt familien meget, at sygeplejerskerne bøjer reglerne for min fars skyld. Jeg kan slet ikke takke dem nok. De har virkelig været en stor støtte til min far og til familien igennem hele forløbet. Jeg er dem simpelthen så taknemmelig.”

Pressechef på Aarhus Universitetshospital Lars Elgård Pedersen fortæller, at da de pårørende gav deres tilladelses, syntes hospitalet, at det var en god mulighed for at aftabuisere døden.

”Det er et specielt billede, som på en forholdsvis enkel måde fanger en speciel situation godt og smukt,” siger Lars Elgård Pedersen. 

Han havde forventet, at billede ville nå ud til en del mennesker, men er alligevel forbløffet.

”Vi havde ikke regnet med, hvor overvældende meget opmærksomhed, billedet ville få,” siger Lars Elgård Pedersen.

Og i en kommentar til opslaget skriver Carsten Hansens datter, Mette Guldbech Demuth, og takker for alle de søde kommentarer:

”Det er min kære far, der er på det smukke billede. Mange, mange tak for alle de fine kommentarer fra jer – de varmer mere, end I regner med.”