Prøv avisen

Hospitaler spillede nøglerolle ved jødernes redning i 1943

Selvom det store symbol på redningen er en fiskekutter fra Gilleleje, Helsingør eller Dragør, så spillede læger og andet personale omkring tre københavnske hospitaler en absolut nøglerolle i den omfattende og velgennemførte logistiske planlægning, som gjorde det muligt at redde så mange.

Ifølge historiker var redningen af de danske jøder for 75 år siden ikke kun udtryk for danskernes spontane hjælpsomhed. Der stod også et dygtigt planlægningsarbejde bag, centreret omkring ansatte ved tre hospitaler

Den 91-årige Anna Grüner husker, at hendes families liv blev reddet af, at en overlæge i 1943 tilfældigt så, at hendes lillebror var omskåret.

”Inden flugten til Sverige boede vi ved Søerne i København. Den dag havde nogle ældre børn smidt min lillebror Louis i vandet for at få et stykke legetøj, han havde. Han blev reddet af nogle forbipasserende og kom på børnehospitalet. Her så overlægen, at han var omskåret, og forstod, at det var et jødisk barn. Da min far nåede over på hospitalet, sagde lægen, at vi skulle væk øjeblikkeligt,” fortæller Anna Grüner, som husker, at overlægen lovede, at han nok skulle sørge for, at hele familien blev hjulpet over Øresund.

Hun husker også, at han gav hendes far flere tusinde kroner og telefonnummeret til den mand, der skulle stå for transporten:

”Jeg kan ikke huske, hvad overlægen hed, men jeg ved, at da vi kom hjem, gik min far op til ham og takkede. Det var mange penge, han lagde op, forstår du. Og vi havde ingen anelse om, at man skulle væk,” siger Anna Grüner, som i dag bor i Malmø og jævnligt holder foredrag om sine oplevelser.