Hovedet er kappet af IS – men slangen er stadig i live

Islamisk Stat lægges ikke i graven med Abu Bakr al-Baghdadis død i går. Terrororganisationen vil finde en ny leder, men det tidligere kalifat er i knæ, mener eksperter

Fotografiet er taget d. 27. oktober 2019 og viser resterne af Al-Nuri Moskéen og Al-Hadba minareten. Her i Mosul i det nordlige Irak havde Islamisk Stat havde sit hovedkvarter og Abu Bakr al-Baghdadi adresserede sine følgere indtil de blev fordrevet fra området i 2017.
Fotografiet er taget d. 27. oktober 2019 og viser resterne af Al-Nuri Moskéen og Al-Hadba minareten. Her i Mosul i det nordlige Irak havde Islamisk Stat havde sit hovedkvarter og Abu Bakr al-Baghdadi adresserede sine følgere indtil de blev fordrevet fra området i 2017. Foto: Zaid Al-Obeidi/AFP/Ritzau Scanpix.

Abu Bakr al-Baghdadi var en mytologisk og spøgelseslignende skikkelse med et antal liv, som selv katte ville misunde. Den selvudnævnte kalif og leder af terrororganisationen Islamisk Stat er adskillige gange, senest i 2017, blevet meldt dræbt, men denne gang er den god nok.

I en tv-transmitteret tale i søndags meddelte USA’s præsident, Donald Trump, at IS-lederen sprængte sig selv i luften efter at være blevet opsporet og jagtet af amerikanske specialstyrker i en operation i det nordlige Syrien. Dna-prøver har bekræftet identiteten af liget, sagde Donald Trump, som fortalte, at al-Baghdadi ”døde som en hund og en kujon”.

Operationen blev ifølge amerikanernes oplysninger gennemført natten til i går dansk tid.

Abu Bakr al-Baghdadi, der formentlig er født i Irak i 1971, har været en uomgængelig del af terrorbevægelsens tiltrækningskraft, vurderer eksperter over for Kristeligt Dagblad. Han har siden 2010 været både operationel og åndelig leder af Islamisk Stat, som på sit højdepunkt i 2015 kontrollerede store landområder i Syrien og ifølge DR havde under ni millioner mennesker under sit sorte flag.

”Abu Bakr al-Baghdadi personificerede drømmen om kalifatets genkomst i islam og gav næring til drømmen om en ny guldalder for den muslimske verden, særligt for mange unge. Han hævdede at nedstamme fra profeten Muhammeds stamme og havde en teologisk baggrund fra universitetet i Bagdad, der gav ham og IS troværdighed. Derfor er hans død også et hårdt slag mod organisationen,” siger Deniz Serinci, journalist og IS-ekspert, der har besøgt Irak og Syrien over ti gange i de senere år.

Islamisk Stat har i årevis været trængt i knæene militært, og dets tidligere hovedby i Syrien, Raqqa, faldt allerede i 2017. Kalifatet er nedkæmpet, men lommer af fundamentalistiske krigere sværger stadig troskab til IS. Det ændrer Abu Bakr al-Baghdadis død ikke ved, lyder vurderingen.

”Idéer er sværere at dræbe end mennesker, og idéen om IS og kalifatets genkomst vil stadig leve,” vurderer Deniz Serinci.

Peter Viggo Jakobsen, lektor ved Forsvarsakademiet, er enig. Slangens hoved er kappet af, men dyret lever fortsat, om end svækket og desorienteret.

”IS har været operativ så længe, at jeg ikke kan forestille mig, at det her bliver bevægelsens død – ligesom Hamas, Hizbollah og Al-Qaeda har overlevet deres lederes død. Det er træls for IS, men de vil sandsynligvis finde en ny leder. Deres evne til at gøre noget i Vesten er meget, meget lille, men i Syrien og Irak er de fortsat aktive,” siger han.

Den appel, som al-Baghdadi har haft på tusindevis af radikaliserede europæere med mellemøstlig baggrund, har uden tvivl været betydelig, men har længe været nedadgående, forklarer Peter Viggo Jakobsen:

”Det, der gjorde IS interessant for unge i Vesten, var evnen til at vinde på slagmarken og etablere et egentligt kalifat. I takt med, at de får stadig flere tæsk på slagmarken, mister de tiltrækningskraften.”

Til gengæld er drabet på Abu Bakr al-Baghdadi en stor udenrigs- og indenrigspolitisk markering for Donald Trump, der siden begyndelsen af oktober har været kraftigt kritiseret af republikanske partifæller for at hive amerikanske tropper ud af det nordlige Syrien.

”Det er en sejr for Trumps Syrien-politik. Han kan sige ’se, jeg sagde jo at IS var besejret’ – og derfor retfærdiggøre at lade de amerikanske tropper trække sig ud,” siger Peter Viggo Jakobsen.

Ifølge Det Hvide Hus’ oplysninger kom ingen amerikanske tropper alvorligt til skade under specialoperationen.

Abu Bakr al-Baghdadi sidste beslutning, at udløse sin selvmordsvest, kostede også tre af hans børn livet.