Hovedpine er blevet en folkesygdom

Stadig flere danskere får ødelagt deres dagligdag af svær hovedpine. Det skal et nyt videnscenter nu gøre noget ved

Hovedpine er blevet en folkesygdom
Foto: Nima Stock/modelfoto.

En følelse af, at øjnene er ved at blive presset ud. En syl, der borer sig ind i kraniet. En klynge af smerte, der efterlader dig ude af stand til at klare dagligdagens gøremål.

Sådan beskriver mange danskere deres udfordringer med hovedpine. Og problemet med hovedpine er så udbredt, at regeringen og Dansk Folkeparti nu har skrevet ind i finanslovsaftalen, at der årligt i perioden 2018-2021 skal afsættes to millioner kroner til et nyt, nationalt videns-center for hovedpine samt en million kroner over de næste to år til udarbejdelse af faglige anbefalinger vedrørende hovedpine.

Og det er der god grund til. Næsten hver femte skoleelev mellem fjerde og niende klasse lider af hovedpine, viser nyligt opgjorte tal fra Den Nationale Trivselsmåling. Samtidig anslår Migræne- og Hovedpineforeningen, at cirka 15 procent af danskerne lider af migræne, mens op mod 80 procent døjer med spændingshovedpine. Hvert år stiger antallet af nye tilfælde af Hortons hovedpine, også kaldet selvmords- eller helvedes-hovedpine grundet de enorme smerter, der følger med. Samlet skønnes det desuden, at en femtedel af alt sygefravær på arbejdsmarkedet skyldes hovedpine.

Vi står grundlæggende over for et massivt samfundsproblem, fortæller Helge Kasch, tidligere klinikchef ved hovedpinecentret på Aarhus Universitetshospital og med i flere forskningsprojekter om hovedpine og migræne.

”Jeg har oplevet mange unge, også flittige skoleelever, der ikke kunne hænge på studiet. Generelt lider mange af migræne eller eksempelvis Hortons hovedpine, men voksne mennesker gemmer det måske væk, fordi de ikke vil have for meget fravær på arbejdspladsen. Derfor tror jeg egentlig, at tallene er lidt skjulte,” siger Helge Kasch.

Og lider et menneske af svær hovedpine, kan både stress og depressioner være ubehagelige følgesvende. Det kan ødelægge en familie, siger Christian Hansen, formand og sekretariatschef for Hortonforeningen, Danmarks patientforening for hovedpineramte, der kan berette om et større og større problem.

”Det er helt klart et stigende problem. Vi oplever ofte familier, der er ved at bryde sammen på grund af hovedpine. Samtidig oplever vi, at mange neurologer ikke har den fornødne viden om hovedpinelidelser, og det håber vi, at pengene kan hjælpe på,” siger Christian Hansen og tilføjer, at forskning er altafgørende, hvis en ”markant samfundsmæssig udfordring” skal løses.

”Det er kernen til at bryde koderne til alle former for hovedpine,” siger han.

Hvad udviklingen skyldes, er svært at give et præcist svar på. Men når hovedpinen rammer så mange unge, kan det være et resultat af den evige jagt på 12-taller og den heldagsskole, der kom med skolereformen i 2014, påpeger Helge Kasch.

For voksne kan et arbejdsmarked, hvor det forventes, at man er en ”arbejdsparat blæksprutte med mange bolde i luften”, være et medvirkende forhold. Derudover er overforbrug af medicin en risikofaktor, mens vores store skærmforbrug og fysiske inaktivitet også kan bidrage til smerter. For Helge Kasch har det ofte været en hård oplevelse at stå over for familier, hvor børn eller forældre led under svære smerter.

”Hvis mor eller far har svær hovedpine, skal andre måske pakke dem ind i vat, og det kan skabe nogle forkerte dynamikker. Det kan blive en skjult elefant i rummet, og derfor er det vigtigt, at der kommer større lægelig kapacitet på området, ikke bare i København, men i alle områder af landet,” siger Helge Kasch.

Derfor har Christian Hansen en bøn til politikerne: Invester i forskning, forøg lægernes viden på området i alle dele af landet og inddrag patientforeningerne, der har stor berøring med de ramte.

”Det er positivt, men det skal ikke blive en hovsaløsning eller et af de her papirer, der bliver trukket igennem i 11. time. Pengene skal ikke bare ryge i et sort hul,” siger han.