Prøv avisen

Hård kritik af kommune i Faderhus-sag

Sekten Faderhuset, som i disse dage står for skud i pressen, har forladt hovedstaden og har i stedet opkøbt en række ejendomme i landsbyen Bandholm på Lolland, deriblandt Bandholm Hotel. – Foto: Polfoto.

Flere børneorganisationer langer nu ud efter Lolland Kommunes håndtering af sagen om omsorgssvigtede børn i frikirken Faderhuset

Den 14. april fortalte flere navngivne kilder på DR1 om systematisk omsorgssvigt af børn blandt medlemmer af Faderhuset.

Men i dag konstaterer Lolland Kommune, at der ikke bor børn og unge uden deres forældre i Faderhuset, der har adresse i Bandholm på Lolland. Og dermed kan kommunen ikke gøre mere, oplyser Borgmester Stig Vestergaard (A) overfor DR Nyheder.

- Der er nogle familier der bor der på helt legal vis og det skal man jo have lov til, siger han og understreger samtidig, at pædagoger, skolelærere og andre offentligt ansatte med daglig kontakt til børn har underretningspligt i sager om omsorgssvigt.

Kommunens håndtering giver ikke mening
Men Lolland kommune har grebet det helt forkert an, mener souschef i Børns Vilkår Bente Boserup.

- Det var forældre der omsorgssvigtede nogle børn, og her har kommunen undersøgt, hvor mange børn der er tilknyttet Faderhuset uden forældre, så på den måde giver det jo ikke mening, siger Bente Boserup til DR.

Pligt til at undersøge sagen
Lolland Kommune har heller ikke taget kontakt til de medvirkende i tv-programmet. Argumentet er, ifølge borgmesteren, at de pågældende ikke bor i kommunen. 

- Det forstår jeg ikke, siger Psykolog i Red Barnet, Kuno Sørensen 

- En oplysning som er blevet offentlig tilgængelig, og som borgmesteren er blevet gjort opmærksom på, mener jeg, skal behandles på præcis samme måde som en underretning til kommunen, hvor denne jo har pligt til at undersøge om der er indhold i det, siger Kuno Sørensen.

Mulig politiefterforskning
Lolland Kommune konkluderer, at der ikke foregår noget ulovligt i Faderhuset. Men da kommunen ikke har undersøgt forholdene i de enkelte familier i Faderhuset er der slet ikke belæg for den konklusion, mener Bente Boserup.

- Så kan de jo ikke vide, om der foregår noget ulovligt, for den grundige undersøgelse har de jo ikke foretaget, siger hun.

Efter tv-indslaget i DR blev Faderhusets leder Ruth Evensen meldt til politiet. Her vurderer man i øjeblikket, om der skal indledes en egentlig efterforskning, på baggrund af de anklager om omsorgssvigt af børn, der er kommet frem.