Huda-sagen: Ægtefælle idømt livsvarigt fængsel

Hussein Abbas er blevet idømt livsvarigt fængsel for mordene på sin kone, den syriske flygtning Huda Ali Ahmad, og parrets otteårige dreng Azad. Drabsmanden skal ligeledes betale erstatning til de to efterladte døtre, der er født og opvokset i Danmark

Siden foråret 2019 har Kristeligt Dablad oprullet sagen om det æresrelaterede drab på 27-årige Huda Ali Ahmad, der ses her på billedet, og hendes otteårige søn. Nu får ægtefællen sin straf.
Siden foråret 2019 har Kristeligt Dablad oprullet sagen om det æresrelaterede drab på 27-årige Huda Ali Ahmad, der ses her på billedet, og hendes otteårige søn. Nu får ægtefællen sin straf. . Foto: Privatfoto.

Den herboende syriske flygtning Huda Ali Ahmeds ægtemand, Hussein Abbas, er ved en kurdisk domstol blevet dømt for på brutal vis for et år siden, at have dræbt hende og deres fælles søn i en skov i det nordlige Syrien.

Det skriver det kurdiske medie Mezopotamya News torsdag.

I retten fandt man bevis for, at drabene var ”planlagt”, at Hussein Abbas havde været tilregnelig på gerningstidspunktet.

Retssagen foregik i den kurdiskkontrollerede by Kobane, der siden Den Syriske Borgerkrig har indført eget retssystem, der i nogen grad minder om en slags folkedomstol. Således vurderede en dommerkomité først, at Hussein Abbas kunne idømmes alt fra 3 års fængsel til livstid, og det var herefter op til en retskomité på tre personer og en slags borgerkomité på 68 personer at stemme om strafudmålingen.

Af de delegerede stemte et flertal på 42 for en livstidsdom til den 53-årige Hussein Abbas.

Siden foråret 2019 har Kristeligt Dablad oprullet sagen om det æresrelaterede drab på 27-årige Huda Ali Ahmad og hendes otteårige søn. Avisen har blandt andet beskrevet, hvordan gerningsmanden kort før drabene fik bevilliget og udbetalt halvdelen af en såkaldt repatrieringsstøtte på godt 200.000 kroner. Repatrieringsstøtte er en slags hjemrejsebonus, som flygtninge kan ansøge om at få, hvis de ønsker at forlade Danmark frivilligt. Den anden halvdel af bonussen står Hussein Abbas til at få udbetalt om en måned.

Forløbet fik i efteråret et bredt folketingsflertal til at ændre loven om repatrieringsstøtte således, at en hjemrejst flygtning ikke kan få udbetalt anden rate af sin støtte, hvis vedkommende begår alvorlig kriminalitet i hjemlandet.

Udbetalingen af hjemrejsebonussen til Hussein Abbas kunne imidlertid ikke bremses. Ministeren fastlog på baggrund af et juridisk notat fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, at en sådan lovændring ville være i strid med Grundloven.

Dermed står Hussein Abbas trods torsdagens domfældelse til fortsat til at modtage godt 100.000 kroner i repatrieringsstøtte om en måned.

Det er dog usandsynligt, at gerningsmanden får glæde af pengene. Udover dommen på livsvarigt fængsel blev Hussein Abbas nemlig også dømt til at skulle betale en erstatning på 30 millioner syriske lira – svarende til cirka 350.000 kroner – til Huda Ali Ahmads fireårige tvilligedøtre.

Tvillingerne er født og opvokset i Langeskov på Fyn, men befinder sig nu hos deres morbror og tante nær landsbyen al-Shadaddah i den nordøstlige del af det borgerkrigshærgede Syrien.

SF’s integrationsordfører Halime Oguz siger til Kristeligt Dagblad, at hun er ”lettet over dommen” og udsigten til, at faderen skal betale erstatning til sine døtre.

”Ét er, at han får livstid, men jeg glæder mig særligt over, at han skal betale erstatning til pigerne. På den måde ved vi da, at repatrieringsstøtten, som alt tyder på, at vi er nødt til at udbetale til ham, formodentlig går til tvillingerne,” siger Halime Oguz.