Hudas tvillingers skæbner svæver i det uvisse – nu skal ministeren i samråd

Udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) presses nu igen i sagen om den afdøde Huda Ali Ahmads tvillinger. Pigerne skal hjem, mener SF, der har kaldt ministeren i samråd. Uvist, om tvillingerne stadig har opholdstilladelse, viser dokument oversendt til Folketinget

Tirsdag skal udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) svare på, om det juridisk er muligt at hente tvillingerne til Danmark. Og vigtigst af alt svare på, om der er politisk vilje til at gøre det.
Tirsdag skal udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) svare på, om det juridisk er muligt at hente tvillingerne til Danmark. Og vigtigst af alt svare på, om der er politisk vilje til at gøre det. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Det er lidt over otte måneder siden, at Hevin og Henderin sidst befandt sig på dansk jord. Her gik de to piger i børnehave i Langeskov på Fyn, hvor de boede sammen med deres mor, Huda Ali Ahmad, og deres storebror, Azad.

Den 13. februar forlod familien Danmark. Ni dage senere blev Huda Ali Ahmad og Azad slået ihjel af pigernes far i Syrien i et æresrelateret drab, som han over for de syriske myndigheder har tilstået.

Siden drabene har de fireårige tvillinger opholdt sig hos deres morbror og tante nær landsbyen Al-Shaddadah i Syrien. Her er det uvist, om de kan få lov at blive, eller om faderen og hans del af familien får tilkendt forældremyndigheden over pigerne, der er syriske statsborgere.

Nu forsøger SF at presse S-regeringen til at få pigerne på fire år hjem til Danmark, hvor de er født og opvokset.

Tirsdag skal udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) svare på, om det juridisk er muligt at hente tvillingerne til Danmark. Og vigtigst af alt svare på, om der er politisk vilje til at gøre det.

”To piger har mistet deres mor og bror og er i et fremmed land. Vi har et moralsk ansvar for at hente de her tvillinger hjem til Danmark,” siger Halime Oguz, integrationsordfører i SF.

SF har tidligere sendt et spørgsmål afsted til Mattias Tesfaye om tvillingernes fremtid. Af svaret fremgår det, at det i teorien er muligt at finde et hjem til Hevin og Henderin i Danmark, hvis pigerne stadig har dansk opholdstilladelse. Om de fortsat har det – eller om de har mistet den i forbindelse med deres mors død, fremgår ikke af folketingssvaret. I sidste ende afhænger tvillingernes fremtid af, om regeringen ”overhovedet bør og i praksis kan” få pigerne tilbage til Danmark, skriver Mattias Tesfaye i svaret.

Sagen om Huda Ali Ahmad blev over foråret og sommeren udrullet af Kristeligt Dagblad. Ifølge pigernes tante Hanan Fariz forsøger deres drabssigtede far at gøre krav på forældremyndigheden, fremgår det af et interview fra maj. Kilder oplyser, at pigernes far fortsat sidder varetægtsfængslet i Kobane i den kurdiskkontrollerede del af Syrien, hvor han afventer sin retssag.

SF kræver på samrådet blandt andet svar på, om regeringen vil skride ind, hvis den drabssigtede far ender med at få forældremyndighed over pigerne.

Tanten Hanan Fariz mener, at de har bedst af at blive i Syrien.

Halime Oguz, Huda Ali Ahmads familie ønsker, at pigerne bliver i Syrien. Hvorfor ikke lytte til det?

”Et er, hvad de ønsker. Noget andet er, hvad der er bedst for tvillingerne. Vi ved, at Hudas familie modtog penge for at overtale Huda til at rejse derned, og vi ved, at det er en meget fattig familie, hvor tvillinger kan blive giftet væk. Jeg tror simpelthen ikke på, at de får et godt liv hos dem,” siger SF’s integrationsordfører.

Mattias Tesfaye kalder i et skriftligt svar til Kristeligt Dagblad spørgsmålet om tvillingernes fremtid for ”følelsesladet”.

”Så vidt jeg har kunnet læse mig til i Kristeligt Dagblad, opholder børnene sig hos familiemedlemmer til deres afdøde mor, hvor pigerne ifølge familien har det godt. Og hvor familien ønsker, at de skal blive,” skriver ministeren.

Udenrigsministeriet har ikke villet svare på, om danske myndigheder er i kontakt med tvillingernes familie i Syrien.

DF’s udlændingeordfører, Pia Kjærsgaard, har ellers tidligere krævet, at Udenrigsministeriet involverer sig i tvillingers sag:

”Man skal gøre, hvad man kan for de to piger, der er ladt tilbage i stikken. Vi kan ikke bare sige ’pyt, nu er de i Syrien’ og være ligeglade.”

Kasper Ejsing Olesen (S), borgmester i Kerteminde Kommune, hvor pigerne er født og opvokset, har tidligere luftet muligheden for at føre en decideret anbringelsessag for at få pigerne hjem. Den idé er nu droppet, siger han:

”Jeg aner ikke, hvordan pigerne har det. Eller om vi kan tilbyde dem noget, der er bedre end det, de har. Vi har undersøgt sagen og har fundet ud af, at vi som kommune ikke kan gøre noget.”

Bør regeringen undersøge, hvad fremtidsudsigten er for de to piger, der indtil februar havde levet hele deres liv i Kerteminde?

”Jeg ønsker, at man forholder sig til, hvad der skal ske med pigerne. Min egen holdning er, at det er lige sent nok at reagere. Pigerne har nu levet de sidste otte måneder i Syrien i en ung alder.”

Så det er for sent at gøre noget?

"Det er den overvejelse, der popper op hos mig," siger Kasper Ejsing Olesen.