Som graver kender Susanne både de levende og de døde

En del af Susanne Kjeldsens arbejde er at udsmykke kirken til dels almindelige gudstjenester, dels særlige ...

En del af Susanne Kjeldsens arbejde er at udsmykke kirken til dels almindelige gudstjenester, dels særlige begivenheder som dåb, konfirmation, bryllup og begravelse. Foto: Niels Åge Skovbo/Fokus

Jeg kender både dem, jeg er med til at begrave, og deres børn og børnebørn. Og det tror jeg faktisk er en fordel – også for dem. For jeg kan give et knus og ved, når det er det, der er behov for i stedet for ord
Susanne Kjeldsen

Susanne Kjeldsen er graver på den kirkegård, hvor både hendes forældre og bedsteforældre ligger begravet. Fra sin arbejdsplads kan hun se slægts- og fødegården, hvor hun bor, og derfor kender hun også alle de mennesker, der kommer i kirken. Både når det er første og sidste stop i livet

Når Susanne Kjeldsen går rundt på de grusbelagte stier med riven og lige holder et hvil ved et af gravstederne, skal hun bare kigge nogle få hundrede meter øst for kirken, så ser hun sit hjem, der også er hendes fødegård.

Det meste af Susanne Kjeldsens slægt ligger her på kirkegården i Rud. En lille landsby i det østjyske mellem Hadsten og Randers, omkranset af store gårde, vidtstrakte marker og nabo til Clausholm Slot.

Lige siden Susanne Kjeldsen var barn, har hun haft den lille kirke, bygget af granitblokke, i horisonten, og da jobbet som graver blev ledigt, havde hun forberedt sig på det i flere år. For det var det bedste arbejde, hun kunne tænke sig.

”Her får jeg kombinationen af alt det, jeg kan lide at beskæftige mig med. Have, blomster og anlægsarbejde har jeg endda taget flere kurser i for at være klar. Men derudover er det kontakten med mennesker, der gør mig så glad for at være graver. Og så endda i en kirkelig sammenhæng,” fortæller Susanne Kjeldsen.

Det er 18 år siden, hun fik jobbet. Inden havde hun været medhjælpende hustru i sin daværende mands maskinstation, men efter skilsmissen måtte hun finde

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.