Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Hun kommer til at betyde mere, end man lige tror

Den tiltrædende kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA) gav sin forgænger Bertel Haarder (V) et detaljeret broderi af Slesvig med teksten ”vort elskede, omstridte land”, da der i går var overdragelsesreception i de to ministerier. – Foto: Thomas Borberg/Polfoto

Det, der på overfladen ser ud som en blød overdragelse af Kultur- og Kirkeministeriet, kan vise sig at blive et markant skifte for begge områder, mener flere iagttagere efter at Mette Bock (LA) har taget over efter Bertel Haarder (V)

Det kunne ligne den perfekte glidende ministerovergang, en forandring så lille, at den knap kan skues med det blotte øje.

De er begge rundet af højskoletraditionen. De kan begge deres Grundtvig og deres salmer. De har begge et kært forhold til grænselandet og Sønderjylland. De elsker begge klassisk musik og gode bøger, og de er begge interesserede i dannelse.

Lighedspunkter er der nok af mellem de to politikere, der i går gav hånd i Kulturministeriet og Kirkeministeriet for at markere, at Danmark har fået en ny kultur- og kirkeminister efter Bertel Haarder (V).

Kvinden, der i laksefarvet overdel tog imod blomster og gaver, hedder Mette Bock (LA), og hun blev da også fremhævet som det perfekte valg.

”Når det nu skulle være, så er jeg glad for, at det blev dig,” sagde veteranen Haarder, der tidligere på måneden slog rekord som den minister, der har siddet længere end alle andre ministre siden parlamentarismen blev indført i 1901.

”Jeg ved, at der ikke bliver den store politikændring, for vi har været enige om meget,” sagde han videre til Bock, som han mener har ”rødderne i orden”.

Mette Bock har tidligere sagt til Kristeligt Dagblad, at hun finder kristendommen ”lige så naturligt som at trække vejret”. I første omgang lagde Mette Bock da heller ikke op til at reformere folkekirken, tværtimod, bemærkede hun ved overdragelsen i Kirkeministeriet.

”Det særlige fine ved Kirkeministeriet er, at det handler om at lave så lidt som muligt. Hvis man endelig skal ændre noget, så skal man tænke sig rigtig godt om,” sagde Mette Bock.

Men selvom Haarder har fastholdt, at ”der ikke er den store forskel” på de to, så er der punkter, hvor Mette Bock kommer til at adskille sig markant fra sin forgænger – på trods af alt det, de har til fælles.

Som kirkeordfører for Liberal Alliance har Mette Bock i det seneste år markeret sig med initiativer og udtalelser, der vækker opsigt på det kirkelige område. Det handler grundlæggende om at løsne det økonomiske bånd mellem stat og kirke, og i sine første udmeldinger som kirkeminister lagde hun også op til netop dette:

”Den reform, der nu varmes op til, begyndte allerede i 2007, og den vil jeg gerne bidrage til. Ting, der har været godt i rigtig mange år, er ikke nødvendigvis godt, hvis samfundet ændrer sig,” sagde Mette Bock ved ministeroverdragelsen i Kirkeministeriet i går.

Her henviste hun blandt andet til sit eget forslag om at ændre i statens tilskud til folkekirken, så staten fremover kun betaler for kirkegårde og kulturarv frem for forkyndelse.

Danmarkskanonen har været et projekt, som både har involveret det kirkelige og kulturelle område for den tidligere minister. Bertel Haarder sagde ved overdragelsen i går, at han havde håbet, han kunne have været minister længere, men sådan blev det ikke. Danmarkskanonen får han dog lov at gøre færdig og endeligt lancere i december:

”Den er, om noget, dit værk,” lød det fra Mette Bock.

Til stede ved overdragelsen i et tæt pakket Kulturministerium i går var, udover et væld af fotografer og journalister, også journalisternes chefer, blandt andre generaldirektør i DR Maria Rørbye Rønn. Og medieverdenens spidser har god grund til at være på tæerne, for der er én ting, der bliver Mette Bocks næste store værk, og det er at få forhandlet et nyt medieforlig på plads. Mette Bock har tidligere markeret sig med udtalelser om, at mediestøtten bør skæres kraftigt, at DR skal ”slankes”, og TV 2 privatiseres. Det sidste står også i regeringsgrundlaget.

Mette Bock er selv tidligere programdirektør i DR. Hun har også været ansvarshavende chefredaktør for JyskeVestkysten og journalist på Morgenavisen Jyllands-Posten. Det er den slags erfaring, der får Michael Christiansen, bestyrelsesformand i DR, til at mene, at hun er ganske forskellig fra Bertel Haarder.

”Hun har en helt anderledes baggrund rent ledelsesmæssigt og akademisk. Hun har tidligere haft kæmpeansvar og været leder af store institutioner, og det giver hende jo mulighed for at foretage indkig i store institutioner på kulturområdet,” siger han.

”Derudover er hun mediemenneske, ikke bare af hjerte som Bertel Haarder, men også rent fagligt. Hun kender til maskinrummet i medierne. Jeg vil så også håbe, at hun forstår, at det er politikernes opgave at tage sig af det overordnede. Mange politikere har en frygtelig lyst til at mene, hvad DR skal helt ned til det redaktionelle, men jeg tror på, hun har faglighed nok til ikke at overtræde den tynde, røde linje.”

DR kommer dog til at leve livet farligere under Mette Bock end under Bertel Haarder, mener også Hans Hauge, lektor ved Institut for Kommunikation og Kultur – Nordisk Sprog og Litteratur, Aarhus Universitet.

”Mette er mere liberal. Jeg tror, at hun vil være i stand til at forandre mere ved kulturlivet, end Bertel Haarder ville. Han har hverken været særligt udadfarende eller aktiv, jo altså med Danmarkskanonen, men ellers skete der faktisk meget få ændringer. Forandringen fra Marianne Jelved har jo i virkeligheden heller ikke været særlig stor, men nu bliver det synligt, når der gribes ind.”

”Når jeg siger, hun er mere liberal, så mener jeg tydeligt liberal. Tingene skal kunne hvile i sig selv, og det er klart, det betyder færre støttekroner. Det vil være i overensstemmelse med en liberal politik, at staten skal blande sig mindre i kulturlivet. Jeg tror, der vil ske mere nu.”

Mette Bock nærer stor respekt for Haarder, og citerede da også Thomas Kingos salme ”Sorrig og glæde de vandre til hobe”, i den tale, hun holdt efter at have taget imod sin velkomstgave i Kulturministeriet i går – en kølle til den stortromme, Mette Bock nu skal slå på for kulturen, som Bertel Haarder udtrykte det.

”Selvom jeg er meget glad, så er jeg faktisk ked af, at du ikke skal være minister mere,” sagde den ny kulturminister, inden hun gav sin kollega et venskabeligt kram og sin gave, et detaljeret broderi af Slesvig, ”vort elskede, omstridte land”.

Mette Bock er på 38. år gift med Hans Jørn Bock, der er medlem af det danske mindretal i Sydslesvig. Hun er netop gået af som formand for Grænseforeningen og noget af det allerførste, Mette Bock har gjort som minister, er at få lagt grænselandets interesser ind under Kulturministeriet. Også her viser det sig altså, at Danmark har fået en ny, handlekraftig kulturminister, der nok ligner sin forgænger på overfladen, men som også vil gøre sit til at sikre det, hun i særlig grad synes er vigtigt.