Prøv avisen

Hun levede med frygten i to et halvt år

I to et halvt år levede Lone Jensen med en voldelig mand. Foto: ChristianLantenois.

Lone Jensen er et af de voldsofre, der har måttet søge hjælp hos læge, politi og krisecenter. Et forhold med gennemgribende psykisk vold har gjort det umuligt for hende at arbejde fuld tid og tvunget hende til at leve under jorden

"Jeg har et billede af, at livet med en person, der udøver vold, er lidt ligesom at stå med hånden på en tændt kogeplade, der bliver varmere og varmere. Alle ville trække hånden fra sig, men i disse tilfælde står der en og holder din hånd fast, ser dig i øjnene og siger: "det gør ikke ondt".

Sådan beskriver 44-årige Lone Jensen sin oplevelse af at leve i et forhold til en voldelig mand gennem to et halvt år. I hendes tilfælde var der ikke tale om fysisk vold, men til gengæld om seksuel, psykisk og økonomisk. Desuden blev hun dagligt truet med fysisk vold.

Manden stillede krav om sexformer, hun ikke havde lyst til at deltage i, sørgede for, at hun kom for sent til alle sine jobsamtaler, og ødelagde hendes økonomi.

Da Lone Jensen som 40-årig mødte sin voldelige kæreste, var hun midt i det, hun beskriver som en eksistentiel krise. Hun havde ikke tidligere været i voldelige forhold.

"Jeg var voksen og veluddannet, havde været i ordnede familieforhold indtil da og var glad. Men så skete der et opbrud. Jeg stod med et forhold, der lige var sluttet, havde ikke flere hjemmeboende børn, kunne ikke finde ud af det jobmæssigt og skulle have et nyt sted at bo. Jeg stod i ingenmandsland, da jeg mødte denne her meget insisterende mand, som gav min tilværelse ny mening," siger hun.

Der gik dog ikke lang tid, før Lone Jensen fandt ud af, at hendes nye kæreste adskilte sig fra de andre mænd, hun havde kendt. Hun fandt ud af, at han tidligere var blevet diagnosticeret som psykopat og havde forsøgt at kvæle sin ekskone.

Men det fik hende ikke til at kappe alle bånd. Hun prøvede at flygte med jævne mellemrum, men hun fortæller, at eksmanden manipulerede med hende for at få hende tilbage hver gang.

Hun fik det dårligere og dårligere undervejs og fik en psykiater, som gav hende antidepressiv medicin og en stresssygemelding. Til sidst vurderede psykiateren, at hun aldrig ville kunne vende tilbage til arbejdsmarkedet på fuld tid.

De gange, hvor Lone Jensen kom væk fra sin eksmand, forfulgte han hende.

"Han overvågede mig overalt og gik en meter bag ved mig på gaden og i butikkerne. Han kørte frem og tilbage foran min arbejdsplads, opsøgte mig konstant, anmeldte mig for alle mulige ting og involverede hele min omgangskreds. En gang brød han ind, der hvor jeg opholdt mig, og lagde en hilsen i mit undertøj. En anden gang forsøgte han at bakke ind i mig på en parkeringsplads, men stoppede 10 centimeter fra mig," fortæller hun.

Det sidste halve år af parforholdet var Lene Jensen til forskellige medicinske udredninger næsten hver anden uge, fordi hun var så syg. Hun havde migræne, dårligt hjerte og problemer med fordøjelsen, men da hun endelig satte en stopper for kontakten til sin voldelige mand, forsvandt alle sygdommene næsten fra den ene dag til den anden, fortæller hun. Hun valgte at kontakte politi og krisecenter på trods af sin angst for at blive afvist. Hun skiftede navn og telefonnummer og flyttede ind på et krisecenter, hvor hun boede i fem måneder uden ret meget kontakt til omverdenen.

"På krisecentret mødte jeg en ubetinget genkendelse med min historie og fandt ud af, at jeg ikke var alene. Da jeg kom, var jeg så slidt af hele forløbet og den vold, der lå i forfølgelsen, at jeg hele tiden var bange for at falde, fordi jeg ikke kunne føle mine egne fødder."

Lone Jensen bor ikke længere på krisecentret, men lever i dag med to forskellige navne. Et, hun bruger privat, når hun efter aftale med politiet er anonym i sociale sammenhænge, og et nyt hun bruger i alle sammenhænge, hvor hun kan blive sporet på internettet. Hun er stadig jævnligt i kontakt med politi og krisecenter.

"Jeg identificerer i dag ikke længere mig selv ved volden og voldsudøveren. Men alt muligt praktisk i min tilværelse er i den grad præget af volden. Min økonomi er dårlig, jeg er kronisk udmattet af posttraumatisk stress, jeg lever meget af mit liv i hemmelighed og er altid på vagt. En del af min historie kommer jeg aldrig til at kunne fortælle andre mennesker, fordi de oplysninger udgør en sikkerhedsrisiko. På den måde kommer en del af min tilværelse altid til at foregå i ensomhed," siger hun.

graa@k.dk

Lone Jensen er et opdigtet navn, men det rigtige navn er redaktionen bekendt.