Hun tegner med en saks

Billedkunstneren Sonia Brandes har i år fundet inspiration i Grundtvigs populære salme til juletræet i Ribe Kunstmuseum, som hun pynter for fjerde gang

Papirkunstneren Sonia Brandes papirklip, der kan ses på Ribe Kunstmuseum tager i år udgangspunkt i Grundtvigs julesalme "Velkommen igen Guds engle små"
Papirkunstneren Sonia Brandes papirklip, der kan ses på Ribe Kunstmuseum tager i år udgangspunkt i Grundtvigs julesalme "Velkommen igen Guds engle små".

Salmer, blomster, fugle, H.C. Andersens eventyr og bibelmotiver har gennem mange år været kilde til inspiration for billedkunstneren Sonia Brandes. I år er motiverne fra en af vore elskede julesalmer, Grundtvigs "Velkommen igen, Guds engle små" dalet ned på arbejdsbordet hos papirklipperen i Broby på Fyn. Serien består af otte forskellige udgaver af engle, der vil svæve i hundredtal, når Sonia Brandes traditionen tro har pyntet Ribe Kunstmuseums store juletræ.

Før billedklippet blev hendes egentlige profession, boede Sonia Brandes i Frankrig i flere år. Her klippede hun blandt andet gækkebreve til franske venner og bekendtes store forundring - og beundring, for den tradition er helt ukendt uden for Danmarks grænser, erfarede hun. Herhjemme er den næsten på vej i glemmebogen, men holdes i hvert fald i live i Odense, når Sonia Brandes hvert forår underviser fire skoleklasser i at klippe gækkebreve.

"Men ikke alene i teknikken. Jeg lægger lige så meget vægt på at lære børnene på 10-11 år, at ikke alt kan lade sig gøre i det zap-tempo, de er vant til i dag. Det kan tage en hel uge, før de har lært at klippe et gækkebrev, der er fint nok til at komme med på den efterfølgende udstilling i H.C. Andersens Hus".

Sonia Brandes har leveret klip og illustrationer til et væld af opgaver som plakater, bogillustrationer, udstillinger og faste ophængninger siden 1971. Blandt specielle udsmykningsopgaver er altertavlen i Sønder Broby Kirke og motiverne på dæksler, oplysningstavler og bænke til Odense bys gågader. Hun har altid været grebet af billedklip, som på fagsprog hedder psaligrafi (sammensat af to græske ord: psalis, for saks og grafi for skrift eller tegning).

"Jeg har klippet, siden jeg var barn. Jeg kunne også lide at tegne og male, men jeg blev hurtigt fascineret af alle de mønstre, der kommer, når man klipper", fortæller hun. Hun er selvlært i kunsten, for der findes ikke en egentlig uddannelse. "Jeg kunne have gået på Kunstakademiet, men der var ikke en linje for papirklip, så jeg valgte selv at finpudse teknikken og bruge den som min udtryksform".

Sonia Brandes modtog i 2003 H.C. Andersen Prisen. Forfatteren var selv papirklipper, men illustrerede aldrig sine bøger. Sonia Brandes har illustreret både "Snedronningen" for Flensteds Forlag og "H.C.Andersen og Skytsenglen" for Det Danske Bibelselskab. Senest er hun blevet inspireret af sit barnebarn, Esther på fire år, til selv at lave en børnebog, "Illustreret alfabet. Gætteleg med H.C. Andersen", som udkom i år på Forlaget Kleart. Mormor og barnebarn har gennem årene kigget i talrige billedbøger sammen, og Sonia Brandes fik ideen til en gætteleg for både børn og voksne. Ved hjælp af hendes indfarvede papirklip af alfabetet, vers og illustrationer i bogen skal læserne gætte sig frem til et af de berømte eventyr.

Juletræet med Sonia Brandes' nye engle tager imod publikum på Ribe Kunstmuseum fra den 1. december - kort efter at museet genåbnes efter en større renovering. De otte forskelllige engle og Sonia Brandes? øvrige brugskunst findes på www.soniabrandes.dk.