Hundredvis af somaliere står til hjemsendelse trods FN-advarsel

Flere hundrede somaliere kan blive sendt tilbage til Somalia trods advarsler fra FN, skriver JP.

Udlændingestyrelsen vil sende hundredvis af somaliere tilbage, selv om landet fortsat er præget af konflikt.
Udlændingestyrelsen vil sende hundredvis af somaliere tilbage, selv om landet fortsat er præget af konflikt. Foto: /ritzau/AP/Farah Abdi Warsameh.

Selv om Udenrigsministeriet fraråder al indrejse, og vold og terror fortsat er nært dagligs begivenheder, så risikerer flere hundrede somaliere at blive sendt tilbage til landet.

Det skriver Jyllands-Posten.

- FN fraråder helt klart, at man udsender somaliere med tvang til det sydlige og centrale Somalien, siger asylchef i Dansk Flygtningehjælp Eva Singer.

Ifølge avisen bliver i alt 800 somalieres opholdstilladelser i Danmark lige nu gennemgået, da det vurderes, at Somalia er blevet mere sikkert.

Indtil nu har Udlændingestyrelsen ifølge avisen vurderet 528 af sagerne, og 310 vurderes at kunne sendes til Somalien. Der ud over står 241 familiesammenførte somaliere til at miste deres opholdstilladelse.

Den analyse, som opfattelsen af den forbedrede sikkerhedssituation er baseret på, er dog ifølge Dansk Flygtningehjælp "meget problematisk".

Analysen er baseret på interviews med en række kilder lavet under et besøg i Kenya i december 2016, da det blev vurderet for usikkert et rejse ind i Somalia for at undersøge situationen.

- Vi synes, at fortolkningen af de informationer, der er i rapporten, er problematisk. Ikke mindst set i lyset af, at FN's Flygtningehøjkommissariat så klart fraråder at sende folk tilbage.

- Når man læser rapporten, så kan vi pege på ti steder, der viser, at der er usikkert, og så kan Udlændingestyrelsen pege på et sted, hvor der står, at det er blevet bedre. Og det fokuserer de så på, siger Eva Singer.

Overfor Jyllands-Posten sætter seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Peter Albrecht også spørgsmålstegn ved, om situationen i Somalia er sikker.

Til Jyllands-Posten svarer udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), at hun:

- Har fuld tillid til, at Udlændingestyrelsen foretager en grundig asylbehandling, hvor afgørelserne bliver truffet på basis af de omfattende baggrundsoplysninger, styrelsen har om situationen.

De berørte somaliere kan indklage afgørelsen til Flygtningenævnet.

/ritzau/