Hus Forbi gør op med mafiasalg

Falske sælgere af hjemløseavisen bliver udnyttet af mafialignende grupper, der høster overskuddet. Foreningen bag Hus Forbi vil stoppe svindelen, selvom det også vil betyde færre penge til de hjemløse

Hjemløs i cowboytøj sælger Hus Forbi, de hjemløses avis foran Føtex på Frederiksberg. Desværre er der også en del falske sælgere af Hus Forbi på gaden i Danmark. Det vil foreningen bag Hus Forbi nu forsøge at forhindre.
Hjemløs i cowboytøj sælger Hus Forbi, de hjemløses avis foran Føtex på Frederiksberg. Desværre er der også en del falske sælgere af Hus Forbi på gaden i Danmark. Det vil foreningen bag Hus Forbi nu forsøge at forhindre. . Foto: Mads Jensen.

En del af de kroner, danskere landet over betaler til sælgere af hjemløseavisen Hus Forbi, ryger videre til kriminelle netværk i udlandet. Et problem, der har været voksende i de seneste par år, men nu skal det være slut.

Foreningen bag avisen planlægger en større indsats for at få stoppet de udenlandske såkaldte falske sælgere, fortæller bestyrelsesformand Ole Skou.

"Det har givet et forrygende salg af avisen med de mange nye, udenlandske sælgere, men en del af dem bliver udnyttet, og pengene havner sandsynligvis hos mafiaer i for eksempel Rusland eller Rumænien. Det vil vi ikke være med til," siger han.

For at få lov til at sælge Hus Forbi og få det officielle sælgerkort skal man være hjemløs. Sælgeren betaler selv 12 kroner pr. eksemplar af avisen, som han derefter må sælge på gaden for 20 kroner og beholde de 8 kroner selv. Men systemet bliver undermineret af kriminelle netværk i Østeuropa.

Ifølge Ole Skou sørger de for at sende busser af folk fra hjemlandet til Danmark, hvor de kan opholde sig lovligt i op til tre måneder. Her presses de til at snyde sig til et sælgerkort, så de kan sælge hjemløseavisen, selvom de ikke er berettiget til det. Overskuddet på otte kroner pr. avis bliver snuppet af bagmændene, der truer sælgerne til at udlevere pengene.

De mange nye sælgere har betydet, at der i dag bliver delt 15.ooo-20.000 ekstra eksemplarer af avisen ud til velmenende danskere hver måned. Det har bragt Hus Forbi op på et oplag omkring 75.000 eksemplarer.

Den positive konsekvens er, at det har givet flere penge i foreningens kasse, som bliver brugt til gavn for de hjemløse – for eksempel har mange netop fået uddelt varmt tøj til at modstå vinterkulden. Men de ekstra penge vil forsvinde igen, hvis Hus Forbi får sat en stopper for den omfattende svindel.

Det betyder, at foreningen formentlig skal spare 100.000 kroner på månedsbudgettet, og derfor meddelte Hus Forbi i går, at den relativt nytiltrådte redaktør Jens Høvsgaard må forlade avisen. Han bliver sparet væk, så der fremover kun er én fastansat journalist – Simon Ankjærgaard, som også hidtil har været på redaktionen – til at strikke bladet sammen.

"Vi håber at kunne levere den samme kvalitet som før, men det er fuldstændig sikkert, at vores salg vil falde, og derfor er vi nødt til at skære. Det bliver mere fleksibelt for os at få artiklerne leveret af freelancere i stedet for faste medarbejdere," siger Ole Skou.

Han understreger, at foreningen endnu ikke ved, præcist hvor mange sælgere der kan betegnes som "falske", hvilke lommer pengene ender i, eller hvordan man konkret skal få stoppet misbruget.

Som bestyrelsesformand holder han i øjeblikket møder med tilsvarende foreninger i Berlin, der oplever de samme problemer, og med politiet i Danmark. Hus Forbi regner med at kunne føre en plan ud i livet senest fra den 1. januar.

kristine.korsgaard@k.dk