Hvad har vi lært om dansk politik efter et år med corona?

I morgen er det et år siden, at statsminister Mette Frederiksen (S) lukkede Danmark. Fire centrale politikere fortæller her, hvad de har lært efter et år i corona-virussens tegn

Fire politikere ser tilbage på året der er gået med Mette Frederiksen som statsminister for et corona-præget Danmark.
Fire politikere ser tilbage på året der er gået med Mette Frederiksen som statsminister for et corona-præget Danmark. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix, Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix, Claus Fisker/Ritzau Scanpix og Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Karsten Lauritzen, gruppeformand for Venstre

”Vi skal lade være med at være bange. For et år siden sad vi og så på statsministerens og Dronningens taler til befolkningen, og de var præget af en kollektiv stemning om, at nu skulle vi være bange. Ligesom befolkningen og regeringen blev bange for coronaen, så blev Folketinget det også, og det ramte os, da vi stemte ja til den midlertidige epidemilov. Nogle af os sagde fra Folketingets talerstol, at det var svært at stemme ja til en lov, der åbenlyst gav alt for meget magt til regeringen. Vi er selv ansvarlige i og med, vi stemte ja. Men jeg tror, det var frygten, der fik fat. Det er ikke det samme som, at man ikke skal tage tingene alvorligt – og man skal bestemt ikke være naiv. Men i fremtiden skal vi fokusere mere på håb og tillid til befolkningen, når vi ramler ind i en krise.”

Peder Hvelplund, gruppeformand for Enhedslisten

”Krisen har vist, hvor afhængige vi er af stærke fællesskaber. Vi havde et offentligt finansieret sundhedsvæsen, der kunne træde til og håndtere krisen. Vi har haft en omsorgs- og plejesektor med et dedikeret personale, der kunne håndtere en meget udfordrende opgave. Vi har haft et samfund, der kunne hold hånden under arbejdspladser, så vi økonomisk kom langt bedre igennem krisen end andre lande. Og så har pandemien understreget, at det altid er de mest sårbare, ensomme og isolerede, der rammes hårdest, når et samfund bliver ramt af en krise. Derfor skal vi bekæmpe ensomhed og fattigdom, så vi står stærkere, når det sker igen.”

Mai Mercado, gruppeformand for De Konservative

”Det vigtigste er, at Folketinget har taget magten tilbage fra regeringen. I starten skulle vi reagere på en verdensomspændende pandemi. Men vi var for tillidsfulde, og vi tillod, at magten blev flyttet til én person i form af sundhedsministeren (Magnus Heunicke red.) med den midlertidige epidemilov, vi indgik i marts sidste år. Der blev vi hurtigt klogere alle sammen. Debatten har nemlig ikke stået mellem de røde og blå partier. Det har været en kamp mellem regeringen og resten af Folketinget. Det kunne ikke blive ved med at gå, at alle beslutninger blev truffet udenom om den parlamentariske forsamling.”

Jeppe Bruus, retsordfører for Socialdemokratiet

”Det, der har været vigtigt i forhold til, at vi er kommet relativt godt igennem krisen i forhold til sundhed, økonomi og en række andre parametre, er, at vi har været i stand til at handle – også på et grundlag, der ikke var fuldt oplyst. For sådan er det i pandemier. I andre lande er det gået galt, når man har handlet for sent, så jeg er stolt over vores regering og vores statsminister, der har haft evnen og modet til at tage de svære politiske beslutninger. Og så har vi som befolkning været gode til at følge de råd og vejledninger, der er kommet fra myndighederne.”