Hver femte brud frier selv

En rundspørge viser, at hver femte kvinde selv frier, når de vil giftes. I morgen er der nu alligevel en særlig mulighed. Da er det skuddag

Kvinder på frierfødder har traditionelt set begrænset sig til hvert fjerde år, hvor kvinder i anledning af skudår havde lov til selv at fri. Traditionen bød også, at en mand, der sagde nej, skulle bøde med 12 par silkehandsker. –
Kvinder på frierfødder har traditionelt set begrænset sig til hvert fjerde år, hvor kvinder i anledning af skudår havde lov til selv at fri. Traditionen bød også, at en mand, der sagde nej, skulle bøde med 12 par silkehandsker. – Foto: Lars WittrockBAM.

Engang betød skudår, at kvinder fik mulighed for at fri til deres udkårne, hvis han var for længe om at komme ned på knæ. Men tiderne er skiftet. Hver femte danske brud frier selv, og det er ikke kun på skuddagen, viser en rundspørge blandt 7000 brude.

LÆS OGSÅ: Når ægteskabet får starthjælp

Anette Wedmore Lund, indehaver af bryllup.dk, som har stået bag rundspørgen, ser det som en positiv udvikling.

Det viser, at kvinderne ikke vil sidde passivt og vente på et frieri, men at de er villige til at tage ansvar for deres egen lykke, siger hun.

I morgen, den 24. februar, kan kvinder, der vil holde sig til traditionerne, frit stille det store spørgsmål. Da er det nemlig skuddag igen.

Ifølge mandeforsker ved Roskilde Universitet Kenneth Reinicke er det en naturlig udvikling, at kvinder også tager teten, når det handler om at gå på frierfødder. Kønsrollerne udjævnes i disse år, hvor kvinderne også kan findes på ledelsesgange og i direktørstolen.

Tallene kan være et udtryk for, at kønnene i højere grad ligner hinanden, og selvom nogle mænd måske kan føle, at deres mandighed bliver krænket, kan det også fjerne forventningspresset fra kvinderne om et frieri, siger han.

Kvinder på frierfødder har traditionelt set begrænset sig til hvert fjerde år, hvor kvinder i anledning af skudår havde lov til selv at fri. Traditionen bød også, at en mand, der sagde nej, skulle bøde med 12 par silkehandsker.

Pigerne benytter sig i høj grad af skudåret, men det betyder ikke, at de forholder sig passive resten af året, fortæller Anette Wedmore Lund.

På Aalborg Universitet kan lektor i sociologi Michael Hviid Jacobsen godt forstå de kvinder, der tager sagen i egen hånd.

Kvinder i dag er langt mere proaktive end for 50 år siden, og der er sket et skred i forhold til de traditioner, der siger, at manden skal fri til kvinden, siger Michael Hviid Jacobsen.

Men at nogle mænd kan lade sig irritere over et frieri, kan han også godt forstå:

Et frieri er en maskulin, galant og romantisk gestus fra en mand. Det er hans chance for at tage sin kæreste med storm, og hvis denne chance tages fra ham, kan stoltheden godt lide lidt.

Michael Hviid Jacobsen mener, at proaktive er kvinder en positiv udvikling for danskerne. Vores kulturelle traditioner behøver nemlig ikke længere bestemme, hvordan vi skal leve vores liv.

I bund og grund handler det jo om, at man skal giftes med en, man elsker. Om det er manden eller kvinden, der frier, bør ikke have den store betydning, hvis begge parter er indstillet på at tilbringe livet sammen, siger Michael Hviid Jacobsen.

I 2010, da rundspørgen blev gennemført, blev 31.000 par viet i Danmark. Altså har over 6000 kvinder formodentlig været på frierfødder.

/ritzau/