Prøv avisen

Hver femte hjemløse er en kvinde

Hver femte hjemløse er en kvinde, og der er brug for særlige tilbud til den voksende andel af hjemløse kvinder, mener ekspert. Foto: Wikimedia

Der er brug for særlige tilbud til den voksende andel af hjemløse kvinder. Isolation kan marginalisere kvinderne yderligere, mener ekspert

Kvinder, der lever på gaden, kan have brug for alternativer til herberger, hvor størstedelen af beboerne er mænd. Sådan lyder meldingen fra Servicestyrelsens Hjemløseteam.

"Med Den nationale hjemløsestrategi, som blandt andet lægger vægt på flere kvindeafdelinger på landets herberger og etablering af natcafeer og skæve boliger for hjemløse kvinder, er udviklingen allerede godt i gang. Det er blandt andet kvinder, der er flygtet fra voldelige forhold," siger konsulent i Servicestyrelsens Hjemløseteam Gitte Horskjær Hansen.

Ifølge SFI's hjemløsetælling fra 2009 er der i alt 4953 hjemløse i Danmark. 22 procent af dem er kvinder.

De hjemløse er ikke tidligere blevet talt, men man vurderer, at andelen af kvinder er vokset støt de seneste 30 år fra omkring 5-6 procent i 1980'erne til de nuværende 22 procent. Det afspejler sig også på landets herberger.

På Mændenes Hjem i København er ikke færre end 20 procent af brugerne kvinder, selvom de ikke må overnatte på herberget.

"Der er ikke tvivl om, at der er kommet flere kvinder til, og at de adskiller sig fra tidligere kvindelige hjemløse. Før var der ofte tale om ældre kvinder, mens vi i dag ser mange yngre kvinder og kvinder med misbrug," siger psykiater og leder af Projekt Udenfor Preben Brandt.

Preben Brandt er dog ikke begejstret for idéen om særskilte herberger til kvinder.

"Kvinderne er på nogle områder mere sårbare og har andre behov end mændene, men jeg synes, man skal passe meget på med at isolere dem og skærme dem mod mænd. Der er jo både mænd og kvinder her i verden, og det handler om at kunne omgås hinanden på en ordentlig måde. Jeg er mere tilhænger af, at man udvikler herbergerne, så de bliver bedre rustet til at imødekomme både mænds og kvinders behov," siger Preben Brandt.

Servicestyrelsen vurderer, at det kan være hensigtsmæssigt at give kvinderne et pusterum i en periode af deres liv, hvor de kan have brug for det.

"Kvinder, der har været udsat for vold eller har prostitueret sig for at få et sted at bo, kan godt have brug for en pause fra mænd. Det betyder ikke, at de ikke længere skal omgås dem, men at de har brug for et pusterum for en tid," siger Gitte Horskjær Hansen.

Det er de hårdest ramte kvinder, der ender i egentlig hjemløshed.

Langt de fleste socialt udsatte kvinder har et større netværk og er bedre til at opsøge og modtage hjælp og ender derfor sjældnere på gaden end mænd.

Blandt de kvinder, der ender på gaden, er der imidlertid en voldsom overdødelighed.

En undersøgelse fra SFI viser, at kvinder, der på et tidspunkt har boet på herberg, har 25 procent større risiko for at dø end andre kvinder. En af årsagerne er ifølge undersøgelsen, at mange hjemløse kvinder må arbejde som prostituerede for at overleve.