Hver fjerde føler sig jævnligt ensom

Hver 14. dansker har ingen nære venner eller kun én. Især blandt unge føler mange sig ensomme

Syv procent af danskerne siger, at de har en eller ingen nære venner, viser en ny undersøgelse.
Syv procent af danskerne siger, at de har en eller ingen nære venner, viser en ny undersøgelse. . Foto: Vladimir Gerasimov.

Vi har hundredvis af venner på Facebook, vi kan chatte med venner og med fremmede døgnet rundt og skype med folk på den anden side af kloden. Alligevel føler mere end hver fjerde dansker sig ensom i større eller mindre grad.

Og hver 14. dansker (syv procent) siger, at han eller hun slet ingen nære venner har eller kun har én, viser en spørgeundersøgelse blandt mere end 1000 danskere, som Rambøll/Analyse Danmark har lavet for Morgenavisen Jyllands-Posten.

Næsten 27 procent af de adspurgte danskere svarer, at de i ugen inden undersøgelsen har følt sig ensomme henholdsvis nogle gange, for det meste eller hele tiden.

LÆS OGSÅ: Mere end hver tredje beboer på landets plejehjem får aldrig besøg

Unge ser ud til at være hårdest ramt. Godt 40 procent af de 18-25-årige svarer, at de i mere eller mindre grad har følt sig ensomme i ugen op til undersøgelsen.

Mathias Lasgaard, som er psykolog og ensomhedsforsker på Syddansk Universitet, peger på, at unges ensomhed kan være særligt alvorlig.

Det at være ensom i ungdomsårene er ikke bare forbundet med savn af kontakt, men også med opfattelsen af at være mislykket som ung, siger han.

Hos Livslinien, som er en landsdækkende anonym rådgivningslinje for ensomme og selvmordstruede, vurderer rådgivningsfaglig medarbejder Mia Moreno, at ensomheden er voksende.

For 10 år siden fik Livslinien omkring 4000 opkald om året, i fjor kontaktede flere end 13.000 mennesker Livslinien. Omkring en tredjedel af henvendelserne handlede direkte om ensomhed.

Hos de voksne og de ældre handler ensomheden ofte mere konkret om mangel på socialt netværk, siger Mia Moreno.