Hver syvende dansker skal blive til aske i nyt storkrematorium

Roskilde og Lolland-Falsters Stift åbner i dag et storkrematorium, der skal give billigere kremeringer

Her ses en kiste, der er ved at blive brændt i et krematorie. I dag åbner et storkrematorium i Ringsted, hvor hver syvende dansker kan forvente af blive kremeret engang
Her ses en kiste, der er ved at blive brændt i et krematorie. I dag åbner et storkrematorium i Ringsted, hvor hver syvende dansker kan forvente af blive kremeret engang. Foto: Tommy Kofoed Denmark.

I dag åbner landets største krematorium i Ringsted, som skal stå for kremeringen af 7600 afdøde årligt, altså hver syvende afdøde dansker. Alle beboere i Roskilde og Lolland-Falsters Stift, der ønsker kremering, vil nemlig blive sendt til storkrematoriet i Ringsted, som ejes af et selskab under folkekirken.

Projektet blev sat i værk for at højne kvaliteten og mindske prisen for de pårørende, siger provst i Slagelse Provsti Torben Hjul Andersen, som er formand i krematoriets styregruppe.

LÆS OGSÅ: Ugens tilbud i Brugsen: Fire liter mælk og en begravelse

Vi kan bedre tilgodese de borgere, som vi skal betjene, på denne måde. Der skal være fælles vilkår for alle, uanset om man bor i Ringsted eller Nakskov, siger han og henviser til, at al transport vil være inkluderet i prisen på 2768 kroner, som en kremering vil koste.

Men ikke alle er enige i, at det nye storkrematorium er en besparelse for de pårørende. For en uge siden kritiserede en lang række bedemænd styregruppen for i 11. time at have tillagt en afgift for opbevaring i kølerum. Og Torben Hjul Andersen forstår godt, at man undrer sig over den sene udmelding.

Vi kunne have meldt tydeligere ud, at de lokale kølerum selvfølgelig skal drives. Det er de lokale kirkegårde, der driver kølerummene, og vi blev så enige om, at det var bedre, at vi sender en samlet regning for en kremering i stedet for, at Slagelse Kirkegård for eksempel sender en regning på 500 kroner ved siden af, siger han.

Kritikken fra bedemændene lyder, at en kremering bliver dyrere med kølerums-afgiften, end den har været hidtil. Men det mener Torben Hjul Andersen ikke er tilfældet, hvis man skal tage renovering af de eksisterende krematorier med i regnestykket.

Hvis eksempelvis krematoriet i Slagelse skulle fortsætte, ville det kræve et filter til omkring 24 millioner kroner, og ud fra det vurderer vi, at en kremering ville komme til at koste mellem 3500 og 4500 kroner, siger han.

LÆS OGSÅ: Efterladte skal kunne gå til begravelse på nettet

Transporten til krematoriet fra de lokale kølerum vil foregå i nyindkøbte biler, der kan rumme op til fire kister. Tidligere har kritiske røster talt imod det etiske i en sådan transport, men Torben Hjul Andersen forestiller sig ikke, at mange pårørende vil have noget imod, at den afdøde må dele pladsen i bilen med tre andre kister.

I kølerummene står kisterne jo pænt og værdigt ved siden af hinanden, som de også vil gøre i bilen. Så det ser jeg ikke det store problem i. Hvis man stadig ikke ønsker fælles transport, må man spørge sin bedemand, hvad det koster at få transporteret den afdøde alene, siger han.

Fælleskrematoriet i Ringsted indvies klokken 15 i dag, hvor blandt andre Torben Juhl Andersen vil tale, og hvor det vil være muligt at se de nyindkøbte biler. Den nye konstruktion har kostet 152 millioner kroner.