Hver tredje dansker: Min kommune tager for mange flygtninge

Undersøgelse viser, at der er lokal bekymring over antallet af flygtninge. Ældre- og skoleområdet betragtes dog som vigtigere spørgsmål end indvandring

Ifølge en undersøgelse, som YouGov har lavet for Kristeligt Dagblad på baggrund af et spørgeskema til 1011 repræsentativt udvalgte danskere, mener 35 procent, at deres kommune har taget imod for mange flygtninge, mens 8 procent mener, at kommunen har modtaget for få, og 28 procent finder antallet af modtagne flygtninge passende.
Ifølge en undersøgelse, som YouGov har lavet for Kristeligt Dagblad på baggrund af et spørgeskema til 1011 repræsentativt udvalgte danskere, mener 35 procent, at deres kommune har taget imod for mange flygtninge, mens 8 procent mener, at kommunen har modtaget for få, og 28 procent finder antallet af modtagne flygtninge passende. . Foto: Stine Bidstrup/ritzau.

”Jeg har ikke spor imod flygtninge. Men jeg synes, min kommune har modtaget for mange. Nogle af de penge, vi bruger på flygtninge, burde gå til ældreplejen, for jeg oplever, at den er blevet mere og mere presset de seneste fire til fem år. Nogle gange har vi kun syv minutter til at besøge en ældre.”

Sådan siger den 32-årige social- og sundhedsassistent Nanna Olsen, der bor i bebyggelsen Skelagergårdene – et socialt boligkvarter i Aalborg, hvor en tredjedel af beboerne har ikke vestlig baggrund.

Og de synspunkter står hun ikke alene med.

Ifølge en undersøgelse, som YouGov har lavet for Kristeligt Dagblad på baggrund af et spørgeskema til 1011 repræsentativt udvalgte danskere, mener 35 procent, at deres kommune har taget imod for mange flygtninge, mens 8 procent mener, at kommunen har modtaget for få, og 28 procent finder antallet af modtagne flygtninge passende. Den resterende del svarer ”ved ikke”. Undersøgelsen viser dog også, at ældrepleje og skoler betragtes som langt vigtigere spørgsmål end flygtninge i kommunalvalgkampen. Cirka 20 procent af de adspurgte betegner integration som et vigtigt emne, mens ældrepleje og skoler er afgørende for godt 40 procent.

Kommunalforsker, professor, Ulrik Kjær, fra Syddansk Universitet er ikke overrasket over resultatet.

Han peger på, at selvom en tredjedel mener, at deres kommune modtager for mange flygtninge, er diskussionen om, hvor mange flygtninge Danmark tager imod først og fremmest er et anliggende for Folketinget.

”Spørgsmålet spiller derfor en større rolle i den lands- politiske end i den kommunalpolitiske debat. Det er også derfor, at ældre- og skoleområdet betragtes som mere afgørende blandt vælgerne, for disse områder varetages direkte af kommunerne,” siger Ulrik Kjær. Han vurderer samtidig, at der kan være lokale forskelle, og at emnet integration godt kan få en vis vægt i valgkampen i kommuner med mange flygtninge.

”Men i spørgsmålet om integration er fronterne nok trukket mindre skarpt op ude i kommunerne, fordi der lokalpolitisk langt hen ad vejen er enighed om, hvad kommunen skal gøre for at integrere flygtninge. Men derfor kan politikerne godt være rygende uenige om, hvor mange flygtninge kommunen skal modtage,” siger Ulrik Kjær.