Hvid sol over marsken

De fleste kender naturfænomenet "sort sol". Men i januar er det tid til "hvid sol", når svanerne danser

Hver aften samles svanerne i store, tætte flokke i marsken og synger og danser. --
Hver aften samles svanerne i store, tætte flokke i marsken og synger og danser. --. Foto: .

Nogle naturoplevelser opleves bedst siddende i bilen, gerne med en kop kaffe. Det er ikke mange, men de findes, og et af de mest storslåede er fænomenet "hvid sol".

I løbet af januar og februar hvert år ankommer op til 300.000 svaner til Danmarks største sammenhængende engområde, Tøndermarsken, i det sydvestlige Sønderjylland. Det er mest sangsvaner, men også pibesvaner, der kommer fra hele Skandinavien for at hvile og æde sig fede, inden de trækker videre til Østeuropa i slutningen af april. Hver aften samles de majestætiske fugle i store, tætte flokke og synger og danser, som gjaldt det opførelsen af en opera, og det er dette syn, der kræver bil og kaffe. Svanerne ser nemlig ikke bilen som en trussel, men stiger man ud, så letter de og bruger unødigt af deres fedtdepoter.

Begrebet "hvid sol" er opfundet af naturguide Iver Gram, som også er ophavsmand til det mere kendte "sort sol", hvor op til 1,3 millioner stære samles i Tøndermarsken og Ribemarsken. Han står også bag "grå sol", der består af gæs. "Hvid sol" er dog det mest imponerende syn, mener mange. Antallet af svaner topper i februar, men de kan altså opleves allerede fra januar.

henriksen@k.dk