Hvis du står med en fuld mand med et jagtgevær, så er 19 minutter og 33 sekunder lang tid at vente

Når en kommende politiaftale skal på plads, bør man indtænke længere åbningstid, synlighed og flere patruljevogne, lyder det lokalt. Politiets responstid på Mors er næsten 20 minutter

”Som det er nu, har mange stationer et skilt, der reklamerer med et politi, men du møder næsten altid en låst dør. Det giver jo ikke den der fornemmelse af at have et politi, når du har brug for det,” siger formand for Landdistrikternes Fællesråd, som lægger vægt på politiets synlighed i bybilledet. Arkivbillede.
”Som det er nu, har mange stationer et skilt, der reklamerer med et politi, men du møder næsten altid en låst dør. Det giver jo ikke den der fornemmelse af at have et politi, når du har brug for det,” siger formand for Landdistrikternes Fællesråd, som lægger vægt på politiets synlighed i bybilledet. Arkivbillede. . Foto: Christian Als/Ritzau Scanpix.

20 nye nærpolitistationer, der holder åbent 15 timer om ugen. Sådan lød et af forslagene, da justistminister Nick Hækkerup (S) i går præsenterede regeringens udspil til den kommende forhandling om en flerårig politiaftale.

15 timer fordelt over en uge er ”ikke imponerende højt”, hvis man spørger Steffen Damsgaard, formand for Landdistrikternes Fællesråd. I interesseorganisationen ser de gerne, at både nye og eksisterende nærpolitistationer får en mere almindelig åbningstid.

”Som det er nu, har mange stationer et skilt, der reklamerer med et politi, men du møder næsten altid en låst dør. Det giver jo ikke den der fornemmelse af at have et politi, når du har brug for det,” siger Steffen Damsgaard, som lægger vægt på politiets synlighed i bybilledet.

Selvom formanden mener, at regeringen med udspillet sender et fornuftigt signal om nærhed og tryghed, stiller han spørgsmål ved, om 20 nye stationer på landsplan er tilstrækkeligt.

”De geografiske afstande vil stadig være meget store. Hvis vi eksempelvis tager Vesthimmerlands Kommune har nogle borgere op mod 50 kilometer til enten Hobro eller Aalborg, hvor den nærmeste politistation er.”

Derfor mener Landdistrikternes Fællesråd også, at det er tid til at genopfinde landbetjentene som et vigtigt supplement til nærpolitistationerne.

”Det vigtigste er nærhed. At man bruger sit lokale kendskab, får fat på de lømler, der er på vej ind i en kriminel løbebane, og får dem rettet ind, inden de bliver for hårdkogte. Vi frygter jo, at den forebyggende indsats forsømmes, så kriminalitetsstatistikkerne vil vokse i de områder, hvor der er længst mellem betjentene.”

På øen Mors midt i Limfjorden ved de, hvordan det er at bo langt fra en døgnbemandet politistation. Hans Ejner Bertelsen (V), borgmester i Morsø Kommune, ønsker, at politireformen kan give større tryghed på øen, hvor afstandene er store.

”Vi bor jo et utroligt fredeligt sted på kloden, men det er alligevel vigtigt, at vi har noget synligt politi. Over sommeren har vi i aften- og nattetimer døjet med bilræs, så hvis der var en patruljevogn, der havde fast rute på øen, ville det betyde mere, end at vi får flere skriveborde, og der sidder nogle i pæne skjorter. Det er ikke det, vi har brug for.”

Politiet fører løbende statistik over, hvor lang responstiden er i den enkelte kommune. Det vil sige den tid, det tager, fra politiet modtager en henvendelse, til de er fremme. I 2020 oplyser borgmesteren, at responstiden på Mors indtil videre har været 19 minutter og 33 sekunder. Det er mere end dobbelt så lang tid som landsgennemsnittet på 9 minutter og 13 sekunder.

”Hvis du står med en fuld mand med et jagtgevær, så er det lang tid at vente,” siger øens borgmester.

Den lange vej til nærmeste politistation har også en psykologisk effekt i de danske provinsbyer og købstæder, påpeger Steffen Damsgaard.

”Vi bliver mødt af borgere, der føler, at de bidrager til samfundet på alle mulige måder, men så alligevel ikke er værdsat nok til, at man kan have en politistation. Det kan give en følelse af, at man egentlig ikke har betydning.”